Traditionele Turkse çobansalade
Deze çobansalade past echt óveral bij. We delen een recept uit Salad Days.

'Toen ik klein was aten we deze salade bijna iedere dag. Alles draait in dit gerecht om de balans. Als je dit maakt zonder aandacht en liefde is het niet veel meer dan een bergje gehakte groenten, maar op de juiste manier bereid is het de perfecte salade voor bijna iedere gelegenheid. Het snijden kost wat tijd, maar verder staat het zo op tafel. Het belangrijkste is om de groenten allemaal ongeveer even groot te snijden,' schrijft Ajda Mehmet in Salad Days.
'Mijn familie en ik vechten letterlijk om de laatste beetjes dressing op de bodem van de kom en ik drink het zelfs als soep. Çoban is meer bedoeld om ergens bij te serveren dan om op zichzelf te eten. Toch zou ik dit met liefde eten als avondmaaltijd, met wat hummus en olijven erbij. Waarom ook niet?'
kropjes little gem sla, in dunne reepjes
bladpeterselie, fijngesneden (ook de steeltjes)
koriander, fijngesneden (ook de steeltjes)
cherrytomaten aan de tak, gehalveerd
Turkse komkommers, of gebruik 1 grote, gewassen en in kleine stukjes gesneden
Turkse lange groene peper, in dunne ringen
Zeezoutvlokken
Extra vergine olijfolie
Sap van 1-2 biologische citroenen
- Schep alle ingrediënten om met zout, olijfolie en de helft van het citroensap. Meng voorzichtig en proef. Is het zout genoeg? Zit er genoeg citroensap in? Heeft het meer olie nodig? Misschien heb je nog een citroen nodig, het hangt er helemaal vanaf hoe sappig de vrucht is.
- Breng de salade zonodig verder op smaak, proef opnieuw en laat tenminste 5 minuten staan voor je hem serveert.
We vroegen Ajda naar het maken van de ultieme salade. Wat maakt een salade, wat kraakt 'm? Wat is de meest gemaakte fout, wat is de beste basis en hoe maak je 'm vullend? Met als bonus het recept met de meest verrassende smaakcombinatie en haar favoriete saladerecept.
Salad Days
Ajda Mehmet
Good Cook
€ 2o,95
Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!