Makkelijke aspergesoep met tijm
Ook ideaal om in te vriezen!

Aspergesoep heeft iets magisch: het is romig, zacht en bomvol smaak, en we lijken er nooit genoeg van te krijgen. Combineer dat met dat een recept als deze die écht makkelijk is en dat hij zich uitermate leent om in te vriezen, en je hebt een recept om in te lijsten.
Tip: maak je klassieke asperges? Kook dan altijd de schillen mee, samen met een snuf zout en een snuf suiker. Bewaar het kookvocht en misschien nog 1 of 2 losse asperges en gebruik dat als basis voor de soep. Kook de aspergebouillon eventueel nog wat in met een bouillonblokje. Ook fijn om in de vriezer te bewaren!
witte asperges
snuf zout
snuf suiker
ongezouten roomboter
bloem
takjes tijm
kippenbouillonblokje
slagroom
optioneel: 2 el extra vierge olijfolie
- Schil de asperges en snijd 1-2 centimeter van de onderkant af. Doe de schillen, onderkantjes en asperges in een pan met anderhalve liter water. Voeg het zout en suiker toe en breng aan de kook. Kook de asperges 10 minuten. Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat zo nog 10 tot 20 minuten staan.
- Maak ondertussen de roux: smelt in een soeppan de boter en voeg als deze gesmolten is de bloem toe. Roer met een pollepel en bak de roux een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg de tijm toe.
- Haal de asperges uit de pan en leg apart. Zeef het kookvocht en bewaar 1 liter. Gooi de schillen en onderkantjes weg. Voeg het bouillonblokje toe aan het kookvocht. Blus de roux af met een beetje bouillon. Roer goed met een garde tot je geen klontjes meer ziet. Voeg nu de rest van de bouillon toe. Blijf roeren tot een gladde soep.
- Voeg de slagroom toe en proef. Voeg naar smaak meer peper of zout toe. Snijd de asperges in grove stukken en voeg toe. Serveer eventueel met olijfolie.
Serveer eventueel met gerookte-zalmsnippers of flinters ham, peterselie en gehakt ei.