Zo maak je heel makkelijk zelf hummus
Van kikkererwten óf andere peulvruchten die je nog in huis hebt!

Hummus is een van onze favoriete smeersels voor brood, flatbread, crackers, toast, bowls en als dip voor allerhande heerlijkheden. Tegenwoordig koop je steeds betere kwaliteit bij de supermarkt, maar zelf maken is minstens net zo makkelijk. Zeker als je kikkererwten (of andere peulvruchten!) uit blik gebruikt. Een kind kan de was doen. Doe je mee?
Tip: heb je geen kikkererwten in huis maar wel andere peulvruchten zoals cannellinibonen, tuinbonen of doperwten? Gebruik die dan in plaats van kikkererwten. Zorg wel dat ze gaar zijn voor je ze gebruikt.
kikkererwten in blik
klein knoflookteentje
tahin (of meer naar smaak)
citroen
zeezout
ijskoud water
optioneel: extra vierge olijfolie en chili flakes
- Spoel de kikkererwten af in een vergiet onder de koude kraan. Doe ze in een keukenmachine en maal fijn. Verwijder ondertussen de schil van de knoflookteen, hak zo fijn mogelijk en voeg met de tahin toe aan de kikkererwten. Breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap.
- Voeg een scheutje van het koude water toe. Dit zorgt ervoor dat de hummus romiger wordt. Blijf het geheel fijnmalen tot de gewenste structuur.
- Proef de hummus en voeg eventueel extra tahin, peper, zout of citroensap toe. Houd er rekening mee dat de smaak zich zal ontwikkelen naarmate hij langer staat.
- Serveer eventueel met olijfolie, zeezout en chili flakes.