Maghz-e artishou: artisjokharten met tuinbonen

Een Perzische bite voor bij een feestmaal.

Maghz-e artishou: artisjokharten met tuinbonen
Simon Griffiths

Ik ben gek op de knapperige artisjokharten met kruimellaagje en tuinbonen – een hemelse combinatie. In een Iraanse winkel vond ik prachtige artisjokharten in de vriezer, waarmee dit gerecht heel eenvoudig is klaar te maken. Als je ze niet kunt vinden, koop dan jonge artisjokken en trek alle blaadjes eraf tot je het hart overhebt. Verwijder het ‘hooi’ met een scherp mesje en ze zijn klaar voor gebruik. We delen een recept uit Pardiz – Recepten en verhalen uit Perzië.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 2 - 3 porties
Totale Tijd: 0 uur 30 minuten
Ingrediënten
1

ei

40 g

zuurdesembroodkruimels

4

tot 6 artisjokharten (2 per persoon)

50 g

roomboter, plus extra om in te bakken

2 el.

olijfolie, plus extra om in te bakken

200 g

tuinbonen, dubbel gedopt

1

kleine bos elk van: oregano, munt, bladpeterselie en bieslook, fijngesneden

Geraspte schil en sap van 1 citroen

Zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop het ei los in een kom. Schep de broodkruimels in een andere kom.
  3. Pak een artisjokhart, doop het in het ei en leg het daarna met beide kanten in de broodkruimels tot het er rondom mee bedekt.
  4. Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan, voeg de artisjokken toe en bak ze rondom bruin. Leg ze in een ovenschaal. Leg een heel klein klontje boter in het midden van elk artisjokhart en bak ze 10 minuten in de oven.
  5. Kook intussen in een pan gezouten water de tuinbonen in 2 minuten net gaar. Giet af en spoel ze onder de koude kraan af. Hak ze grof en doe ze in een kom met de kruiden, citroenschil, wat olijfolie en wat zout en peper.
  6. Haal de artisjokharten uit de oven en leg ze op een plat bord. Schep het tuinbonenmengsel erop, proef, voeg als het nodig is extra zout of peper toe en knijp er wat citroensap over. Dien op.
Pardiz
Manuela Darling-Gansser

Pardiz – Recepten en verhalen uit Perzië
Manuela Darling
Edicola Culinair
€ 32,50

KOOP PARDIZ HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega