Perzische rijst: Chelow ba tah digh

Rijst met een gouden korstje.

Perzische rijst Chelow ba tah digh
Simon Griffiths

Rijst met een gouden korst (tah digh) is een typisch Perzisch gerecht. Er kunnen veel verschillende ingrediënten gebruikt worden maar ik houd van de eenvoud van dit gerecht, met de rode zuurbessen en het gouden korstje, dat elk rijstgerecht speciaal maakt. Je kunt dit zo eten, of met maast-e chekideh of met gegrild vlees of vis. We delen een recept uit Pardiz – Recepten en verhalen uit Perzië.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 6 porties
Totale Tijd: 0 uur 35 minuten
Ingrediënten
500 g

Perzische of basmatirijst

Zout

Roomboter

15 g

zuurbessen, 5 minuten in water geweekt, afgegoten

Voor de tah digh
1

eidooier

3 el.

yoghurt

50 g

roomboter, gesmolten

1/2 tl.

fijngemalen saffraan, opgelost in 1 eetlepel kokend water

Bereidingswijze
  1. Spoel de rijst af in koud water en vervang het water 3-4 keer. Als je tijd hebt, laat de rijst dan 4 uur in ruim, iets gezouten water staan.
  2. Giet de rijst af, laat in een pan glijden en bedek met water. Breng aan de kook en laat koken tot de rijst al dente is, ongeveer 5 minuten. Giet de rijst af en spoel af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen.
  3. Roer in een kom de ingrediënten voor de tah digh door elkaar. Voeg er 4-5 eetlepels van de rijst aan toe.
  4. Laat 1 eetlepel boter smelten in een pan met antiaanbaklaag. Verspreid de tah digh over de bodem van de pan en schep de rest van de rijst er in piramidevorm op.
  5. Prik er met de achterkant van een houten lepel ongeveer 6 diepe gaatjes in. Stop een klontje boter in elk gaatje en leg een goed sluitend deksel op de pan. Zet 20 minuten op matig vuur.
  6. Haal de pan van het vuur, zet deze 2 minuten in heel koud water (hierdoor komt de tah digh los van de bodem) en schud de pan zachtjes.
  7. Leg een platte schaal op de pan en keer ze samen om – wees voorzichtig, de pan is erg heet. De korst moet eenvoudig los komen. Garneer met de zuurbessen.
Pardiz
Manuela Darling-Gansser

Pardiz – Recepten en verhalen uit Perzië
Manuela Darling
Edicola Culinair
€ 32,50

KOOP PARDIZ HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega