Funchi fries met pikamayonaise

Een Caribisch alternatief op polenta friet.

funchi fries polenta friet
Helmi Smeulders

Funchi is een maïsmeel dat vergelijkbaar is met het Italiaanse polenta. Het vindt zijn origine in de Afrikaanse keuken, waar het met een palu di funchi, ofwel funchi-stok, wordt geroerd en klaar is als deze rechtop in de pan blijft staan. Daarna kan het gebruikt worden om 'funchi hasa' te maken, ofwel: crispy funchi friet. 

Dit recept uit Island Vibes van Helmi Smeulders eet je met pikamayonaise, gemaakt met dé hete saus van Curaçao. Een persoonlijke favoriet van Smeulders. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 30 minuten
Kooktijd: 0 uur 30 minuten
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
Voor de funchi fries
1 1/4 L

water

1 tl.

zout

200 g

maïsmeel, gezeefd

50 g

geraspte Goudse kaas 

50 g

ongezouten boter

1 el.

verse rozemarijn, fijngehakt

Olie, voor frituren

125 g

patentbloem

Grof zeezout

Voor de pika
25 g

Madame Jeanette-pepers, steeltjes verwijderd (het origineel wordt gemaakt met Scotch Bonnet)

150 g

uien, grofgehakt

1

teen knoflook, grofgehakt

1/2 tl.

 Dijon-mosterd

45 mL

witte azijn

30 mL

water

1/4 tl.

zout

Voor de pikamayonaise
250 mL

mayonaise

3 el.

pika

Bereidingswijze
Funchi fries
  1. Breng water aan de kook in een pan. Voeg het zout toe. Voeg het maïsmeel geleidelijk toe, onder voortdurend roeren met een garde. Blijf roeren tot het mengsel verdikt. Vervang de garde zodra het mengsel dikker wordt door een rubberen spatel of houten lepel. 
  2. Zet het vuur omlaag en laat het mensel sudderen. Roer regelmatig door zodat er geen klontjes vormen. Als het mengsel loskomt van de zijkant van de pan is het klaar. Dit duurt zo'n 10 tot 15 minuten. Haal van het vuur en roer de kaas, rozemarijn en boter er doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Giet het mengsel vlug over een ingevette bakplaat en verdeel tot het ongeveer een centimeter dik is. Maak glad met een spatel en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  4. Verwarm de olie tot 150°C. Draai het maïsmengsel om op een snijplank en snij in frietjes van 1 cm dikte. Bestrooi met bloem, schud de restjes eraf en frituur in de olie tot ze licht gebruind zijn. Dit duurt zo'n 5 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhoog de temperatuur tot 175°C en frituur de frietjes nog 2 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer met de pikamayonaise (zie hieronder). 
Pika
  1. Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en maal kort fijn tot een grove pasta. De pasta is een paar maanden houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.
Pikamayonaise
  1. Meng de mayonaise met de pika en breng op smaak met wat extra vloeistof van het pikamengsel.

Pineapple, Natural foods, Ananas, Fruit, Plant, Food, Vegan nutrition, Bromeliaceae, Produce, Attalea speciosa,
Helmi Smeulders
Island Vibes - The Joy of Caribbean Cooking
Helmi Smeulders
€ 39,99

KOOP ISLAND VIBES HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega