Tarte Tatin van gekaramelliseerde lof en ui met gorgonzola

We doen de zoete tarte Tatin met appel even helemaal anders.

Tarte tatin recept
David munns/ imsyndo

Het klassieke duo blauwe kaas-lof mag in deze Tatin spelen met gekaramelliseerde ui. Serveer hem vooraf, of samen met een grote groene salade als hoofdgerecht. Of zet hem in als hartig nagerecht, in plaats van een kaasplateau.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Voorbereidingstijd: 0 uur 15 minuten
Kooktijd: 0 uur 40 minuten
Totale Tijd: 0 uur 55 minuten
Ingrediënten
250 g

kant-en-klaar bladerdeeg (uit diepvries of koeling)

1 el.

olijfolie

1 tl.

boter

4

takjes tijm

1 el.

bruine suiker

2

kleine uien, gepeld, in dikke ronde plakken

2

stronken roodlof, of witlof, kontjes verwijderd, in de lengte gehalveerd

sap van 1/2 citroen

75 g

gorgonzola, verbrokkeld

1 el.

geroosterde hazelnoten

Extra

Ovenvaste pan

Bakpapier

Bereidingswijze
Voor de tarte tatin
  1. Verwarm de oven tot 200°C. Snij het bladerdeeg uit tot een lap die iets groter is dan de ovenvaste pan die je gebruikt. Leg hem op bakpapier en zet minimaal 30 min in de koelkast. 
  2. Verhit intussen de olie, boter en tijm in de pan tot de boter is gesmolten. Roer de suiker erdoor. Leg de uien en lof met de snijkant naar beneden in de pan. Breng op smaak met zout en peper en laat de groente 10 min zachtjes karameliseren. Besprenkel met citroensap, haal dan de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. 
  3. Dek de groente af met het bladerdeeg en stop ze in; druk het deeg aan op de bodem zodat alles is bedekt. Prik het deeg met een scherp mes op een paar plekken in zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de taart 40 min in de oven, of tot het deeg goudbruin en gaar is.
  4. Laat 10 min afkoelen en keer de taart daarna om op een bord. Blijf kalm als er iets aan de pan blijft plakken, schraap de restjes er gewoon voorzichtig uit en drapeer de groente weer netjes in de taart. Verdeel de kaas over de taart, bestrooi met versgemalen peper en zout, bestrooi met de hazelnoot en besprenkel met olijfolie.

 Receptuur IMSYNDO

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega