Feestelijk bijgerecht: purée de topinambour (aardpeerpuree) met geroosterde prei
En hazelnootpesto voor een hartig accent.

Remko Kraaijeveld
Gekaramelliseerde geroosterde prei en vanille zijn een bekend setje en nu worden ook aardperen heel blij van die zoete aromatische peul. Maar we willen het niet te weeïg, dus er komt een pesto bij voor een hartig accent.
Meer Franse kerstrecepten? Check ons ultieme Franse kerstmenu.
Porties:
4
porties
Kooktijd:
0
uur
45
minuten
Totale Tijd:
0
uur
45
minuten
Ingrediënten
Voor de puree en prei
1
kg aardperen
75
g
gezouten boter
1
vanillestokje
4
niet te dikke preien, kontje en donkergroen verwijderd
Scheut olijfolie
Zout
Voor de pesto
1
bos basilicum
5
el.
geraspte Parmezaanse kaas
3
el.
(40 g) geroosterde hazelnoten, grof gehakt
Teentje knoflook
6
el.
goede olijfolie
Versgemalen zwarte peper
Extra
Braadslee
Staafmixer
Aluminiumfolie
Bereidingswijze
Voorbereiden
- Schil de aardperen en stoom ze gaar (ze bevatten veel vocht, dus stomen geeft een smakelijker resultaat dan koken). Doe ze in de keukenmachine met de boter, een ½ tl zout en het merg uit het vanillestokje en mix tot een zalvige crème. Proef en breng evt verder op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven tot 230°C. Snij de preien in de lengte tot de helft in en was ze onder de kraan. Doe ze in een braadslee en bestrooi met zout en besprenkel met olijfolie. Rooster ze 30-35 min tot de buitenste bladeren zwartgeblakerd zijn. Neem uit de oven, laat afkoelen en pel ze. Snij de preien in drieën en zet apart.
- Doe voor de pesto alle ingrediënten behalve de knoflook en peper in een hoge maatbeker. Rasp met een fijne rasp ½ teentje knoflook boven de beker (zo wordt de knoflook een pulp die zich makkelijk mengt met de pesto). Zet de staafmixer erop en blender tot een pasta. Proef en breng verder evt op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
Afmaken
- Verwarm de aardpeerpuree in een pan. Verwarm de prei in de oven, afgedekt met aluminiumfolie. Schep de puree op een schaal, leg de preien erop en bedruip met pesto.
Receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld, styling Lisa van der Klok
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io