Feestelijk bijgerecht: purée de topinambour (aardpeerpuree) met geroosterde prei

En hazelnootpesto voor een hartig accent.

aardpeerpuree met hazelnootpesto
Remko Kraaijeveld

Gekaramelliseerde geroosterde prei en vanille zijn een bekend setje en nu worden ook aardperen heel blij van die zoete aromatische peul. Maar we willen het niet te weeïg, dus er komt een pesto bij voor een hartig accent.

Meer Franse kerstrecepten? Check ons ultieme Franse kerstmenu

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 0 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor de puree en prei
1

kg aardperen

75 g

gezouten boter

1

vanillestokje

4

niet te dikke preien, kontje en donkergroen verwijderd

Scheut olijfolie

Zout

Voor de pesto
1

bos basilicum

5 el.

geraspte Parmezaanse kaas

3 el.

(40 g) geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Teentje knoflook

6 el.

goede olijfolie

Versgemalen zwarte peper

Extra

Braadslee

Staafmixer

Aluminiumfolie

Bereidingswijze
Voorbereiden
  1. Schil de aardperen en stoom ze gaar (ze bevatten veel vocht, dus stomen geeft een smakelijker resultaat dan koken). Doe ze in de keukenmachine met de boter, een ½ tl zout en het merg uit het vanillestokje en mix tot een zalvige crème. Proef en breng evt verder op smaak met zout en peper. 
  2. Verwarm de oven tot 230°C. Snij de preien in de lengte tot de helft in en was ze onder de kraan. Doe ze in een braadslee en bestrooi met zout en besprenkel met olijfolie. Rooster ze 30-35 min tot de buitenste bladeren zwartgeblakerd zijn. Neem uit de oven, laat afkoelen en pel ze. Snij de preien in drieën en zet apart. 
  3. Doe voor de pesto alle ingrediënten behalve de knoflook en peper in een hoge maatbeker. Rasp met een fijne rasp ½ teentje knoflook boven de beker (zo wordt de knoflook een pulp die zich makkelijk mengt met de pesto). Zet de staafmixer erop en blender tot een pasta. Proef en breng verder evt op smaak met wat versgemalen zwarte peper.  
Afmaken
  1. Verwarm de aardpeerpuree in een pan. Verwarm de prei in de oven, afgedekt met aluminiumfolie. Schep de puree op een schaal, leg de preien erop en bedruip met pesto.

 Receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld, styling Lisa van der Klok

Advertentie - Lees hieronder verder