Taco's met geroosterde chipotlewortels, avocadoroom en venkelsla

Wat ons betreft mag het elke dag Taco-Tuesday zijn.

taco-avocado-chipotle-venkel
Tal Maes

Deze vegataco’s zijn onweerstaanbaar. Voor een perfecte venkelsla schaaf je de groente flinterdun op een mandoline. Maak de salade niet te lang van tevoren, want daarvan wordt hij minder knapperig.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 3 - 4
Voorbereidingstijd: 0 uur 40 minuten
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Voor de chipotle-wortels
750 g

bospeen, schoon geschrobd 

2 el.

fijngehakte chipotlepepers (zie tip) 

1 tl.

gemalen komijn

3 el.

olijfolie

Voor de gemarineerde rode ui
1

middelgrote rode ui, in dunne halve ringen

een scheutje rodewijnazijn

Voor de venkelsla

1 grote of 2 kleine venkelknollen

3 el.

olijfolie

sap van ca 1/2 limoen

Voor de avocadoroom
3

rijpe middelgrote avocado's, schil en pit verwijderd

125 g

zure room

sap van ca 1/2 limoen

10

kleine zachte (mais)tortilla's 

een handje koriander

1

limoen, in partjes

Extra

mandoline

staafmixer

theedoek

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven tot 200°C. Snij de bospeen over de lengte doormidden en vervolgens in stukjes van circa 3 cm (heel dunne wortels hoef je niet eerst te halveren). Meng in een grote schaal de fijngehakte chipotlepepers met de komijn en olie. Voeg de wortels toe en hussel alles goed, zodat de wortels met het mengsel zijn bedekt. Voeg wat zout toe. Verdeel de wortels over een grote bakplaat en rooster ze circa 30 min tot ze zacht zijn; schep ze tussentijds twee keer om.
  2. Maak intussen de andere minireceptjes. Meng in een schaaltje de rode ui met een scheutje azijn en wat zout. Laat even marineren.
  3. Maak ook de venkelsla. Snij de onderkant en stengels van de venkel, houd eventueel wat venkelgroen achter voor de garnering. Snij de knol(len) in de lengte doormidden en snij de harde kern eruit. Schaaf de venkelhelften op een mandoline in flinterdunne plakjes. Meng er 2-3 el olijfolie en limoensap naar smaak door. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Snij voor de avocadoroom de avocado in stukjes en pureer deze samen met de zure room en flink wat limoensap in de beker van de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verwarm de tortilla’s kort aan twee kanten in een hete koekenpan zonder olie en houd ze warm in een theedoek. Beleg de tortilla’s met de chipotlewortels, avocadoroom, venkelsla en tot slot wat rode ui. Strooi er wat koriander en eventueel wat venkelgroen over. 
Serveer met partjes limoen.
Tip

Chiptolepepers, gerookte jalapeñopepers, zijn bij de supermarkt fijngehakt als een salsa te koop in potten van het merk La Morena. De pepers zijn ook heel in adobosaus in kleine blikjes verkrijgbaar. Mocht je die gebruiken, hak de pepers dan eerst heel fijn en meng er wat van de saus door.

Tekst, receptuur en fotografie Tal Maes

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega