Gestapelde pompoen met antiboise en een maroilles-taartje

En dat is nog niet alles... Dit uitgebreide hoofdgerecht is één groot groentefestijn!

Baked pumpkin slices with thyme on a wooden board over grey table. Seasonal food vegetarian recipe.
Edalin
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Voorbereidingstijd: 1 uur 0 minuten
Kooktijd: 2 uur 30 minuten
Totale Tijd: 3 uur 30 minuten
Ingrediënten
Gestapelde spaghettipompoen
800 g

spaghettipompoen, en anders een ander soort niet-melige pompoen zoals patisson of butternut

4

takjes oregano, gerist en gehakt

2

middelgrote uien, in slanke partjes

2

tenen knoflook, fijgehakt

2

rijpe tomaten, in plakken

broodkruim, liever geen paneermeel

olijfolie

Antiboise
4

tomaten, van zaad ontdaan, in brunoise

1

tenen knoflook, gehakt 

6

takjes basilicum

2 el.

kappertjes

olijfolie

1 el.

citroensap

Courgette tagliatelle
1

courgette

olijfolie

Maroilles-taartje
250 mL

witte wijn

1

middelgrote ui, gesnipperd

100 mL

crème fraîche 

6

takjes tijm, gerist en gehakt

80 g

Maroilles, een roodschimmelkaas uit Picarie, te vervangen door Hervekaas of Langres

15 g

boter

15 g

bloem

1

ei

4

licht afgebakken bokkenpootjeskorst

Bokkenpootjesbodem
1

eiwit van een groot ei

10 g

suiker

30 g

amandelmeel

een beetje bloem

amandelschaafsel, gehakt

neutrale olie, zoals zonnebloemolie

Tomatensalade
4

smakelijke tomaten

paar blaadjes basilicum

(kruiden)azijn

olijfolie

Bereidingswijze
Gestapelde spaghettipompoen
  1. Halveer de pompoen(en) en proef of het nodig is hem met de dunschiller van zijn jas te ontdoen (waarschijnlijk niet) en schep met een lepel het zaad eruit.
  2. Snijd er plakken van 7 millimeter dik van en leg die uit op een ovenplaat bekleed met bakpapier.
  3. Druppel er olie over, draai om en geef ook de andere kant wat olie. Maal er peper & zout over, bestrooi met oregano en beleg achtereenvolgens met ui, knoflook en een plak tomaat.
  4. Bestrooi met broodkruim, zwier er wat olie over en laat de pompoen in een oven van 180 ºC in circa 25 minuten beetgaren.
  5. Laat de pompoen als je die voorbereidt net iets te rauw, en geef het gerecht voor serveren nog een minuut of 6 in een hete oven.

Houdbaarheid: 6 dagen

Antiboise
  1. Meng de tomaten met knoflook, basilicum en kappertjes.
  2. Maak aan met olijfolie en een beetje citroensap tot de tomaten net onderstaan. Laat ten minste een halfuur intrekken.

Houdbaarheid: in de koeling in elk geval 4 dagen. De portie is wat ruim voor 4 personen. De saus is heel lekker op alle soorten groente, pasta, aardappel, brood et cetera.

Courgette tagliatelle
  1. Snijd met de dunschiller of kaasschaaf slierten van de hele lengte van de ongeschilde courgette. Draai steeds een slagje, zodat de repen niet te breed worden en er steeds een klein reepje schil aan de slierten zit.
  2. Maal er peper & zout over en laat 20 minuten, of langer, staan. Maak pas vlak voor serveren af (zie bij ‘afmaken’).
Maroilles-taartje
  1. Kook in een steelpannetje met dikke bodem de witte wijn met daarin de ui tot de helft in.
  2. Voeg crème fraîche, tijm en Maroilles toe. Laat de kaas op laag vuur goed smelten en het geheel zachtjes koken. Roer steeds goed los van de bodem.
  3. Draai het vuur uit en laat een paar minuten staan.
  4. Maak dan een blonde roux van boter en bloem en schenk daar, rustig en al roerend, de kaassaus bij.
  5. Laat iets afkoelen, giet eventuele overtollige boter af, en meng het ei erdoor. Maak hoog op smaak met peper & zout.
  6. Schep in de bokkenpootjesbodem en zet ze circa 15 minuten in een oven van 180 ºC tot de vulling mooi rijst en begint te kleuren.
  7. Houd de deur tijdens het bakken dicht en serveer direct.

Maak ondertussen de borden op zodat alleen deze bakjes er nog bij hoeven.

Bokkenpootjesbodem
  1. Sla het eiwit stijf met een kneepje zout en voeg tijdens het kloppen steeds een beetje suiker toe tot alle suiker verwerkt is.
  2. Maal er royaal peper bij en vouw het amandelmeel door het eiwit zonder de luchtigheid te verliezen.
  3. Spuit er op ingevet en licht met bloem bestoven bakpapier 4 gelijkmatige rondjes van, zo’n 9 centimeter ø, net geen centimeter dik en met een opstaand randje. Hoge puntjes kun je met een natte vinger afplatten. Strooi er een beetje amandelschaafsel over.
  4. Zet de bodems in een oven van 180 ºC en laat in ongeveer 5 minuten de bovenkant iets drogen.
  5. Haal de bodems uit de oven voor verdere verwerking.

De kern van de bodem hoort een beetje bokkenpootjes-taai te zijn. Houd tijdens het bakken met de vulling een beetje in de gaten of ze niet te snel kleuren. Draai indien nodig de oven temperatuur ietsje lager.

Houdbaarheid: je kunt de Maroilles taartjes prima van tevoren maken. Zelfs invriezen kan, maar het nadeel daarvan is wel dat de luchtigheid van de vulling verdwijnt. Ik zou dan liever de bodems en saus voorbereiden en de tartelettes à la minute maken.

Tomatensalade

Maak de partjes tomaat aan met een paar druppels azijn en olie, en voeg blaadjes basilicum en peper & zout toe.

Afmaken
  1. Stapel achter op het bord de halve manen pompoen, in elk geval 3 per bord, als het blijft staan 5, en zet er een luchtige pluk courgette tagliatelle bovenop. 
  2. Zet het Maroilles-taartje er schuin voor en schep daar goed omgeroerde antiboise omheen. 
  3. Geef extra pompoen en saus apart. 
  4. Serveer de tomatensalade op kleine bordjes, naast de grote borden.
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega