Paddestoelentartelette met gegrilde pompoen

Het perfecte voorgerecht van het winterse menu samengesteld door Mari Maris.

Paddenstoelentartelette
Scala Photography, Nuenen

Deze tartelettes van paddenstoelen met gegrilde pompoen en een antiboise zijn de perfecte combinatie voor een winters diner. Uit het nieuwste boek van Mari Maris, Maison Mari. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 30 minuten
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 1 uur 15 minuten
Ingrediënten
Paddestoelentartelette
70 mL

room

2

handjes gedroogde paddestoelen 

4

bladerdeeg cirkels van ca. 12 cm ø

50 g

paddestoelen, bijvoorbeeld kastanjechampignons in reepjes

1

teen knoflook, fijngehakt

1

klein ei, losgeklopt 

1

mespunt honing

20 g

pecorino of andere harde schapenkaas, geraspt

Extra

Salie-olie 

Gegrilde pompoen
1/2

stevig pompoentje, zoals hokkaido of butternut

Winterse antiboise
1

volle hand zongedroogde tomaatjes in fijne brunoise

2

tenen knoflook

1

handje zuring in fijne reepjes, kan vervangen worden door spinazie en wat extra druppels citroensap

2 el.

citroensap

milde olijfolie

Bereidingswijze
Paddestoelentartelette
  1. Verwarm de room, haal van het vuur en voeg de gedroogde paddenstoelen toe.
  2. Bekleed intussen ingevette tartelette vormpjes van 10 centimeter ø met bladerdeeg en zorg voor een opstaande rand van ruim 1 centimeter.
  3. Voeg als de room is afgekoeld de overige ingrediënten, behalve de salie-olie, toe, maak op smaak met peper & zout (vergeet niet dat de pecorino behoorlijk zout is) en vul de deegbakjes daarmee tot net onder de rand.
  4. Zet in een oven van 200 ºC en laat in zo’n 20 minuten goudbruin en gaar bakken (houd de kleur iets lichter als de tartelettes voor later gebruik zijn).
  5. Los de tartelettes en bestrijk het deeg met (salie)olie.

Als je ze van tevoren maakt zullen ze wat minder luchtig zijn dan wanneer je ze direct serveert. A la minute minder werk, en toch snel klaar, kan de vulling worden voorbereid zodat hij voor gebruik alleen nog in de bakjes en oven hoeft.
Houdbaarheid: 2 à 3 dagen. Zet voor gebruik nog 5 minuten in een hete oven

Gegrilde pompoen
  1. Schil de pompoen (met een hoefijzervormige dunschiller gaat dat heel goed), snijd hem doormidden en schep zaad en lijsten er met een lepel uit. Snijd het vruchtvlees in partjes van 1 cm op het dikste stuk.
  2. Verhit een zware grillpan en gril er in ongeveer 4 minuten per kant aan beide zijde een mooi ruitje op. Begin pas met omdraaien als het streepje aan de eerste kant is gevormd. Draai het vuur uit als beide zijden mooi gegrild zijn.
  3. Dek af met aluminiumfolie, of met een sluitende deksel, en laat liggen tot geheel afgekoeld. Maak ondertussen de antiboise.

Houdbaarheid: 3 dagen

Winterse antiboise
  1. Meng de tomaat, knoflook en zuring.
  2. Voeg citroensap toe en vervolgens olie tot een vloeibare saus ontstaat.
  3. Maak op smaak met peper & zout. 

Houdbaarheid: zeker 2 à 3 dagen. Van rijpen wordt hij alleen maar lekkerder.  

Afmaken

Zet de tartelette net niet in het midden van het bord en leg er 5 partjes pompoen tegenaan, zó dat de puntjes overlappend tegen het taartje liggen en de onderkant uitwaaiert. Schenkdruppel er antiboise overheen. Serveer eventuele extra saus apart.

Lekker met een licht kruidige pinot gris uit de Franse Elzas.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega