Strata met snijbiet en basilicum

Deze traditionele familiemaaltijd is de ultieme comfortfood en wil je nú eten

strata-snijbiet-basilicum
Tal Maes

Strata is een echt Amerikaans familiegerecht waarbij brood wordt geweekt in melk en eieren en in de oven wordt gebakken met van alles en nog wat. Hartige broodpudding zou je het kunnen noemen, al klinkt strata toch net iets aantrekkelijker. Deze is gemaakt met snijbiet en basilicum. Perfect als brunch, lunch of licht diner.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Voorbereidingstijd: 0 uur 35 minuten
Kooktijd: 0 uur 35 minuten
Totale Tijd: 1 uur 10 minuten
Ingrediënten
Voor de strata met snijbiet en basilicum
6

eieren

500 mL

melk

1 tl.

zout

200 g

oud stokbrood of ciabatta, in blokjes

500 g

gekleurde snijbiet

2 el.

olijfolie

1

grote ui, fijngehakt

2

tenen knoflook, fijngehakt

75 g

belegen kaas, geraspt

75 g

parmezaanse kaas, geraspt, plus extra

een flinke hand basilicum, in reepjes, plus extra

Extra

ingevette rechthoekige ovenschaal (ca 20 x 30cm)

Bereidingswijze
  1. Klop in een grote kom de eieren met de melk en het zout los. Voeg versgemalen peper toe. Leg de blokjes brood erin en laat ze 30 min weken tot ze zacht zijn. 
  2. Verwarm intussen de oven tot 200°C. Was de snijbiet. Snij de stelen van het bladgroen af. Snij de stelen in stukjes (snij dikke stelen eerst over de lengte doormidden). Snij het bladgroen in repen. Breng een pannetje met water met wat zout aan de kook en kook de stukjes snijbietsteel 2-3 min. Giet ze af. 
  3. Verwarm de olie in een ruime pan en bak de ui en knoflook 1-2 min. Voeg het bladgroen in porties toe en roerbak tot het net is geslonken. Voeg een klein beetje zout en peper toe en neem de pan van het vuur. 
  4. Voeg steeltjes en bladgroen toe aan het ei-broodmengsel. Meng er ook de kazen en basilicum door. 
  5. Schenk het mengsel in de ovenschaal. Bak de strata in het midden van de oven in circa 35 min gaar en goudbruin. Laat de strata voor het aansnijden 5-10 min staan. Snij in stukken, rasp er nog wat Parmezaan over en bestrooi met wat basilicumblaadjes. Serveer met een salade.

 

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega