Socca met snijbiet, relish en feta
Dit heerlijke alternatief voor pizza is je nieuwe favoriet.

Socca is een Zuid-Franse dikke pannekoek gemaakt van kikkererwtenmeel. Het makkelijkst maak je hem in de oven in een grote loeihete gietijzeren pan. Snij deze glutenvrije socca in punten en eet met roergebakken snijbiet en een eenvoudige frisse relish, gemaakt van de stelen. Serveer socca altijd warm, koud is hij minder lekker.
kikkererwtenmeel
zout
olijfolie, plus extra
bosuitjes, in ringetjes
500-600 gram rode snijbiet
wittewijnazijn
suiker
olijfolie
tenen knoflook, fijngehakt
gemalen komijn
chilipepervlokken uit de molen
100-150 gram feta
Grote gietijzeren pan, Ø 30 cm
Kwastje
- Doe het kikkererwtenmeel met het zout in een kom en klop er geleidelijk 400 ml water door. Voeg 2 el olijfolie toe en laat het beslag 1 uur afgedekt op kamertemperatuur staan.
- Maak intussen de snijbiet en snijbietrelish. Was de snijbiet. Snij de stelen van het bladgroen af, snij bij grotere bladeren ook de harde middennerf eruit. Snij de stelen in kleine blokjes, snij het bladgroen in repen. Houd het bladgroen even apart.
- Breng voor de relish in een pannetje de blokjes snijbietsteel met de azijn en circa 100 ml water, de suiker en ½ tl zout aan de kook. Voeg nog een beetje azijn en water toe als de snijbiet niet helemaal onder staat. Laat circa 2 min zachtjes koken, tot de steeltjes wat zachter zijn, maar nog wel beet hebben. Zet het vuur uit en laat in het vocht afkoelen.
- Verwarm de oven tot 225°C. Zet de gietijzeren pan in het midden van de oven en verwarm hem tot zeer heet. Neem de pan uit de oven en schenk er 2 el olijfolie in. Meng de bosuitjes en wat versgemalen peper door het beslag. Schenk het beslag in de hete pan en bak 10-15 min in de oven tot de socca stevig aanvoelt en de randen goudbruin zijn. Zet de ovengrill dan even aan, bestrijk de bovenkant van de socca met wat olie en laat de bovenkant in 1-2 min licht goudbruin kleuren.
- Roerbak het bladgroen vlak voor het einde van de baktijd van de socca. Verhit hiervoor de olie in een ruime pan en bak de knoflook 30 sec. Voeg het bladgroen en komijn toe en roerbak enkele minuten tot de groente net is geslonken. Breng op smaak met zout en maal er wat chilipepervlokken over.
- Neem de socca uit de oven en snij meteen in punten. Verdeel over borden en leg er wat roergebakken snijbiet op of naast. Schep er wat relish over en verkruimel er feta over.
Als je van snijbietstelen een frisse zoetzure relish maakt, verdwijnt het aardse bittertje. Wat je overhoudt kun je zeker nog een week in de koelkast bewaren. Zalig op sandwiches, door (granen)salades of bij een kaasplank.
Tekst, receptuur en fotografie Tal Maes