Gepofte tuinbonen op houtskooltoast met tofucréme en salsa verde

Voor dit gerecht hoef je lekker niet je eigen boontjes te doppen.

tofu recept
Remko Kraaijeveld

Dit gerechtje is zo klaar en eigenlijk hoef je deze jonge verse tuinboontjes niet dubbel te doppen. Door ze te poffen op de hete kolen zijn ze in hun rokerige jas al heerlijk. Als je ze toch graag dubbeldopt, dan knijp je de gepofte jongens er heel gemakkelijk uit.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 55 minuten
Ingrediënten
1

kg ongedopte tuinbonen

1

bol knoflook

4

dikke sneden zuurdesembrood

Olijfolie, om te grillen

Voor de salsa verde
1/2

bosje dille

1/2

bosje munt

1/2

bosje dragon 

1

citroen 

3 el.

zonnebloemolie

3 el.

olijfolie

Voor de tofucréme
1

bakje silken tofu à 200 gr

1/4

gezouten citroen + 1 dessertlepel van het vocht

4 el.

za'atar

Extra

Aluminiumfolie

Barbecue

Bereidingswijze
  1. Stook de barbecue op tot 200-220°C.
  2. Maak intussen de salsa verde: hak de kruiden fijn met een scherp mes en doe ze in een kom. Rasp er de schil van de citroen boven, halveer de citroen en knijp een helft boven het kommetje uit. Breng op smaak met zout en peper en leng aan met de zonnebloemolie en de olijfolie. Proef en corrigeer eventueel op smaak.
  3. Doe voor de tofucrème de silken tofu in de keukenmachine met de gezouten citroen en het bewaarvocht. Laat zo staan.
  4. Als de kooltjes rood gloeien en niet meer vlammen is de barbecue klaar voor gebruik. Wikkel een bol knoflook in aluminiumfolie en leg die in de kolen. Leg de ongedopte peulen direct op de kolen (dat moet waarschijnlijk in delen) en pof ze 5 min aan iedere kant of tot ze mooi geblakerd zijn. Neem ze uit het vuur met een tang en herhaal met de overige peulen. Dop de peulen (of laat ieder zijn eigen boontjes doppen).
  5. Leg een rooster op de barbecue, bestrijk de sneden brood met olijfolie en grill ze afgedekt (zo trekt de rooksmaak er lekker in) 5 min per kant of tot ze mooie grillstrepen vertonen.
  6. Neem de gepofte knoflookbol na circa 30 min uit de kooltjes. De tenen moeten zacht zijn. Snij de helft aan de onderkant open en knijp de pulp er boven de keukenmachine uit, waar al de silken tofu en de gezouten citroen in zit (gebruik de andere helft van de gepofte knoflook voor iets anders). Draai van het geheel een gladde crème. Besmeer de sneden toast met tofucrème, bestrooi met za’atar en beleg met tuinbonen. Druppel de salsa verde erover.

Receptuur: Vanja van der Leeden

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega