Spicy paarse bloemkool, gesprongen tomaatjes en zoete jalapeño-aardappels

Een vegan BBQ-recept uit Groen op Kolen.

groente-bbq
Christian Fielden

Dit recept is nog steeds niet ingewikkeld. Eigenlijk zijn het drie recepten voor de prijs van één, en samen vormen ze wat ons betreft een heel mooi hoofdgerecht. Er zitten alleen geen eiwitrijke stoffen in. Los van elkaar kun je ze als bijgerecht serveren.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Voorbereidingstijd: 0 uur 20 minuten
Kooktijd: 0 uur 30 minuten
Totale Tijd: 0 uur 50 minuten
Ingrediënten
Voor de bloemkool
1

kleine paarse bloemkool

1/2

lange rode Spaanse peper (ook wel cayenne of lombok genoemd)

1

kleine witte ui

2

teentjes knoflook

2-3 takjes rozemarijn

Voor de zoete aardappels
3

zoete aardappels

1

jalapeñopeper

1

kleine rode ui

3

takjes kervel

250 g

(ca. 20 stuks) kerstomaatjes

50 g

enokipaddenstoelen 

2

takjes tijm

En verder

Peper uit de molen en grof zeezout

100 mL

zonnebloemolie of een milde classico of sansa olijfolie (geen extra of vergine)

Extra

Standaardrooster

Ovenschalen of aluminium bakjes

Kettle of kamado

Bereidingswijze
  1. Steek de houtskool in de barbecue aan en stook naar minimaal 200 °C en maximaal 230 °C met een egale temperatuur op het rooster (geen driehoekmethode). Was alle groenten die je niet gaat schillen. 
  2. Bloemkool: Snij de steel uit de bloemkool en pluk de roosjes. Snij de steel in blokjes ter grootte van de roosjes (ongeveer 3 centimeter). Verwijder het steeltje van de Spaanse peper, halveer de peper en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees fijn. Pel de witte ui en de knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Breek de takjes rozemarijn in stukken. 
  3. Zoete aardappels: Snij de zoete aardappels in parten (halvemaantjes) van 1 centimeter dik. Verwijder het steeltje van de jalapeño, halveer de peper en snijd in stukken van een halve centimeter ongeveer. Pel de rode ui. Snij de peper en de ui in grove stukken. Snij de kervel grof en houd apart.
  4. Tomaatjes: Verwijder de kroontjes van de tomaatjes. Snij de enoki van de basis en zorg ervoor dat de paddenstoeltjes intact blijven. Trek de takjes tijm uit elkaar, maar laat de blaadjes grotendeels aan de takjes zitten. 
  5. Gooi per gerecht alles (behalve de kervel voor de aardappels) in drie aparte ovenschalen. Bestrooi met peper en zout en giet steeds een paar eetlepels olie over de groenten. Hussel nu door tot alles vettig is (aanhangende olie) maar niet drijft in de olie. 
  6. Plaats de schalen in de hete barbecue op het rooster met de deksel erboven. Schep regelmatig om. Begin met de zoete aardappel, deze heeft ongeveer 20-30 minuten nodig op deze manier (zoete aardappels garen sneller dan gewone aardappels). Schep elke 5 minuten om. Als het blijft plakken, kun je een beetje olie bijschenken in de schaal. De aardappelpartjes moeten zacht worden en liefst een bruine, gebakken kleur krijgen.
  7. Een kwartier na de aardappel kun je de bloemkoolschaal ernaast zetten. De bloemkool is klaar in 5-10 minuten. Als het begint te garen, dan zie je de kleur van licht- naar felpaars omslaan. De roosjes moeten nog wel stevig blijven. Schep elke 2 minuten om.
  8. De tomaatjes en enoki zijn in 3-4 minuten gaar, die kun je ook in de barbecue zetten als de andere gerechten al klaar zijn. Je wilt dat het velletje van de tomaat scheurt, je hoort het dan sissen in de schaal. Schep elke minuut om. 
  9. Bestrooi de aardappels met de kervel. Schep de groenten uit de schalen en serveer als maaltijd op een bord of als bijgerechten in schaaltjes.
image
Christian Fielden

Groen op Kolen
Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek
Fontaine Uitgevers
€ 29,99
KOOP GROEN OP KOLEN HIER

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van BBQ