Auberginesteaks met gerookte mango en scheutensalade

Opzij, vleesfans. Maak plaats op die barbecue voor dit veganistische gerecht.

image
Remko Kraaijeveld

Deze steaks baden een nacht in een mengsel van Koreaanse barbecuesaus, tamarinde, gember, komijn en knoflook. Die marinade wordt straks een jus die tintelt van specerijen en smaken.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Totale Tijd: 1 uur 10 minuten
Ingrediënten
3

tenen knoflook 

5

cm gember

2 el.

komijn

2 el.

tamarinde

6 el.

Koreaanse bulgogisaus (toko of online)

2 el.

vegan honing, agavesiroop of andere zoetstof

4

aubergines

Olijfolie, om te grillen

Maldon zoutflakes, om te bestrooien

2 el.

goede tahin van lichtgeroosterde sesamzaadjes

Voor de mango en scheutensalade
2

mango's  

1/2

bosje munt, blaadjes geplukt

1

bosje koriander, fijngesneden

75 g

taugé of andere scheuten, gewassen

4 el.

limoensap

2 tl.

sojasaus

4 tl.

sesamolie

Extra

Paar handjes houtsnippers (bijv mesquite of hickory) 

Barbecue 

Bereidingswijze
  1. Maak een marinade door de knoflook en de gember te raspen boven een kom en dit te mengen met komijn, tamarinde, bulgogisaus en honing. Snij de aubergines in de lengte in 1 cm dikke plakken. Doe ze in een ruime, platte ovenschaal en overgiet ze met de marinade. Dek af en laat minstens een paar uur (of een hele nacht) marineren.
  2. Week de houtsnippers in water. Stook de barbecue op tot 200°C. Als de kooltjes rood gloeien en niet meer vlammen is de barbecue klaar voor gebruik.
  3. Maak intussen mango-egeltjes: snij het vruchtvlees over de lengte van beide kanten van de pit. Ga er vlak langs zodat je zo veel mogelijk vlees meeneemt. Snij het vlees van de twee helften kruislings in tot net onder de schil en vouw de schil vervolgens binnenstebuiten (bekijk een instructiefilmpje op YouTube als je dat gemakkelijk vindt).
  4. Strooi de geweekte houtsnippers over de kolen, leg het rooster op de barbecue en leg de mangohelften erop. Bestrijk de aubergineplakken met olie en leg ze in delen ook op het rooster – bewaar de marinade! Doe het deksel op de barbecue en keer de auberginesteaks na ca 10 min. Herhaal met de overige aubergineplakken. Leg de gegaarde auberginesteaks in een koekenpan, giet de resterende marinade erbij en laat ze nog even pruttelen op de barbecue. De mangohelften roken zo lang als de aubergineplakken op de barbecue liggen, of in ieder geval tot het vruchtvlees begint te kleuren en een rooklaagje vertoont.
  5. Snij de gerookte mangoblokjes van de schil. Meng met de muntblaadjes, de koriandertakjes en de taugé. Meng het limoensap met de sojasaus en de sesamolie en hussel door de salade. Maak van de tahin een dressing door die de verdunnen met 2 el water. Leg de auberginesteaks op een schaal, bestrooi met zoutflakes en leg er een mooie pluk scheutensalade op. Druppel er de tahin-dressing over.

Receptuur: Vanja van der Leeden

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega