Gerookte tofu

Groen op Kolen is een handboek voor de houtskoolbarbecue, vol vegetarische BBQ-recepten. We delen er een voor gerookte tofu.

tofu recept
Christian Fielden

We nemen hiervoor stevige naturel tofu, dit wordt ook firm of pressed tofu genoemd. Je moet er iets mee doen, dat betekent marineren of pekelen. Het meeste 'werk' zit 'm bij dit recept voor gerookte tofu in wachten - hij kan dus zelfs al bij de BBQ.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Voorbereidingstijd: 0 uur 45 minuten
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 1 uur 30 minuten
Ingrediënten
1

1 plak van 200 g tofu (een blok is meestal 350-500 g)

300 mL

water

1

teentje knoflook

1 el.

wittewijnazijn

1

rode peper (Spaanse peper of cayenne)

9 g

zeezout

Peper uit de molen

Extra

Standaardrooster

Een handje (2 eetl.) kersenrookhoutsnippers

Kernthermometer

Rookton, kettle of kamado

Bereidingswijze
  1. We pekelen de plak tofu eerst in een 3%- oplossing, dat is niet al te zout (30 gram op een liter). Breng het water bijna aan de kook en los het zout erin op. Koel daarna terug tot handwarm (37 °C) door het een kwartiertje te laten staan. Pel de knoflook en snijd het teentje in dunne plakjes, snijd de rode peper in ringetjes. Laat de groenten even trekken in de wittewijnazijn en voeg bij de pekel. Dit is weer alleen de basis, je kunt naar hartenlust sojasaus, een andere azijn of citroensap, groene kruiden en specerijen gebruiken om de pekel/marinade op te leuken.
  2. De verpakking van tofu is vaak meer dan 200 gram, bij een dik blok van ongeveer 500 gram snijden we horizontaal een plak van ongeveer 3 centimeter af. Leg de plak ongeveer 20 minuten in de pekel. Je zult zien dat dit genoeg is. Tofu bestaat namelijk nog voor een groot deel uit water en door osmose trekken de smaken en het zout snel in de plak. 
  3. Haal de tofu uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Je hoeft niet echt aan te drukken, want we gaan niet grillen of wokken, dus het hoeft niet superdroog en stevig te zijn. 
  4. Breng de rookton of barbecue naar ongeveer 110-120 °C. Werp een handje rooksnippers op het brandende gedeelte van de houtskool. Sluit de deksel en wacht tot je rook ziet. 
  5. Leg nu de tofu op het rooster. Er zal veel rook zijn in de eerste 15 minuten, daarna minder. Rook en gaar gedurende 45 minuten of tot de kern van de tofu boven 63 °C is. Nu is de tofu ongeveer 3-5 dagen langer houdbaar dan op de verpakking staat.

 

image
Christian Fielden

Groen op Kolen
Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek
Fontaine Uitgevers
€ 29,99
KOOP GROEN OP KOLEN HIER

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega