Jamaican jerk jackfruit met gegrilde perzik en green goddess-dressing

Het perfecte veganistische barbecuegerecht.

vegan bbq jackfruit
Remko Kraaijeveld

De tropische nangka (aka jackfruit) is een natte droom voor veganisten. Door het koken van de onrijpe vrucht krijgt-ie een draderige, vlezige structuur. In Azië gaat hij vaak in curry's, hier is hij inmiddels populair als vegan pulled pork. Wij maken er een spicy broodje Jamaican jerk jackfruit van, naar het Jamaicaanse barbecuegerecht. 

Het is een beetje maf om jackfruit uit blik voor te schrijven in dit recept, maar het is moeilijk om hier aan verse jackfruit te komen. Je hebt het zeker in goed gesorteerde toko's maar spring nu geen gat in de lucht: het gaat dan om de rijpe vrucht, die dus zoet is. Terwijl je voor keukenbereiding nu juist de onrijpe vrucht nodig hebt. Neem dus toch maar die uit blik en let op dat je geen jackfruit op siroop koopt, maar de ongezoete variant. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Kooktijd: 12 uur 0 minuten
Totale Tijd: 13 uur 30 minuten
Ingrediënten
3

blikken jackfruit (900 g uitlekgewicht)

1

limoen

2 el.

halfgedroogde tomaatjes

4

perziken

1/4

rodekool

1

limoen

4

zachte bolletjes (of 8 minibolletjes)

Voor de marinade
2 el.

kaneel

1 el.

versgeraspte nootmuskaat

3 tl.

pimentpoeder (liefst van vers gestampte korrels uit de vijzel)

4

sjalotten, gesnipperd

1

limoen, rasp en sap 

2

sinaasappels, rasp en sap

2 el.

rode wijnazijn

4 el.

verse tijmblaadjes

6 el.

zoute sojasaus

3 el.

gembersiroop

5

tenen knoflook, fijngehakt

8 el.

olijfolie

1

scotch bonnet-peper (of 3 kleine bird's eye chilipepers), fijgehakt

Voor de green goddes-dressing
100 g

zonnebloempitten, een paar uur geweekt in water en afgespoeld

1/2

teentje knoflook

1/2

bosje dille

1/2

bosje koriander 

1

dessertlepel dijonmosterd

2 el.

olijfolie

1 tl.

zout

Extra

Paar handen houtsnippers (bijv mesquite en/of hickory)

Bereidingswijze
  1. Doe de jackfruit in een vergiet en spoel het vruchtvlees onder stromend water af om de bliksmaak te verwijderen. Laat goed uitlekken en dep droog. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Voeg de jackfruit toe, roer goed door en zet afgedekt een nacht koel weg.
  2. Week de houtsnippers in water. Stook de barbecue op tot 180-200 °C. Als de kooltjes rood gloeien en niet meer vlammen is de barbecue klaar voor gebruik. Strooi de houtsnippers over de kolen en leg er een rooster op met daarop de stukjes jackfruit (bewaar de marinade). Snij de limoen doormidden en rooster de helften mee. Sluit de barbecue af met een deksel en rook de jackfruit 15 min per kant.
  3. Neem de jackfruit en de limoen van de barbecue, laat afkoelen en pluk de jackfruit in stukjes. Verwijder harde kernen en pitten. Doe het vruchtvlees in een lage pan en zet die terug op het vuur. Hak de halfgedroogde tomaatjes fijn en voeg ze samen met de resterende marinade toe aan de pan. Sluit af en laat nog 20-30 min op zacht vuur bakken totdat de vrucht mooi bruin en vlezig is - roer af en toe. 
  4. Proef en voeg eventueel extra sojasaus toe, of een scheutje olie als het geheel te droog wordt. Maak intussen de green goddess-dressing. Doe de geweekte zonnebloempitten in een hoge beker met 100 ml water, het sap van de gegrilde limoen en de overige ingrediënten en pureer met de staafmixer tot een romige groene dressing. Voeg extra water toe als de dressing te dik is.
  5. Snij de perziken in plakken en grill deze enkele min per kant op de barbecue. Snij een stuk rodekool in dunne repen, meng met een kneep limoensap en snuf zout. Halveer de broodjes, kwast de snijkant in met olijfolie en rooster ze even op de barbecue. Beleg met Jamaican jerk jackfruit, perzik en rodekool en serveer met de dressing. 

Receptuur Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld

Ben jij meer van de Aziatische keuken? Bekijk dan het recept voor rendang met jackfruit.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega