Queso fundido met salsa

De ultieme Tex-Mex borrelhap.

image
Getty Images

In grote delen van de VS is queso fundido (letterlijk: gesmolten kaas) echt party food. Het is een heel fijne Tex-Mex borrelhap. Je zet een pan gesmolten kaas met pittige salsa's op tafel en geeft er om te dippen tortillachips bij. Erbij drink je natuurlijk bier! Salsa quemada is gemaakt met geroosterde groenten en heeft een lekker rokerige smaak. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 6 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 35 minuten
Totale Tijd: 0 uur 35 minuten
Ingrediënten
300 g

jong belegen kaas, grof geraspt 

1 el.

maizena

1 el.

olijfolie

1

kleine ui, gesnipperd

100 mL

(Mexicaans) bier, bijv. Corona

tomatensalsa, voor erbij

tortillachips, voor erbij

Voor de salsa quemada
1

jalapeñopeper

500 g

pruimtomaten, gehalveerd

1

grote ui

1 tl.

mild gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera dulce)

een handvol verse koriander 

sap van halve limoen

Extra

keukenmachine

kleine ovenbestendige pan (ca 20 cm Ø)

Bereidingswijze
  1. Maak eerst de salsa quemada. Verwarm de ovengrill voor. Halveer de jalapeñopeper en verwijder de steel en zaadlijsten (voor een wat pittigere saus laat je een gedeelte van de zaadlijsten zitten). Leg tomaten en peper met snijkanten naar boven op een bakplaat. Leg de ringen ui ertussen en schuif de bakplaat ca 15 cm onder de ovengrill. Rooster de groenten ca 10 min, keer ze en rooster ze nog ca 5 min of tot ze zacht zijn en hier en daar een beetje bruinzwart zien. Haal ringen ui die te snel bruinzwart kleuren eerder uit de oven. Pureer alle groenten samen met het paprikapoeder, de koriander en het limoensap in een keukenmachine (het is niet nodig om de tomaten te ontvellen). Breng op smaak met zout en zet apart. 
  2. Meng in een kom de geraspte kaas met de maizena. Verhit in een kleine ovenbestendige pan de olie en bak de ui in enkele min zacht en goudgeel. Schenk het bier erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de kaas in porties aan het biermengsel toe. Roer met een houten lepel tot de kaas is gesmolten en voeg dan weer nieuwe kaas toe. Bewaar een klein handje kaas om te gratineren. Neem de pan van het vuur. Strooi er de rest van de kaas over en zet de pan kort onder de ovengrill tot de bovenkant mooi goudbruin is. Serveer met de salsa's en chips.

Receptuur Tal Maes 

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega