Gougères, luchtige kaassoesjes

Deze luchtige kaassoesjes zijn sneller gemaakt dan je denkt. Bak ze ruim van tevoren en warm ze vlak voor het opdienen 2-3 min op in een oven van 175°C. Lauwwarm zijn ze het lekkerst.

luchtige kaassoesjes
Fotografie: Charlona Teerlink- receptuur: Tal Maes - styling: Mae Engelgeer - foodstyling: Lieke Sniekers - assistent foodstyling: Roos Kuipers - assistent styling: Eline van Wijngaarden
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 10 porties
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Ingrediënten
100 mL

melk

150 mL

water

100 g

boter, in blokjes

150 g

bloem

4

eieren

125 g

gruyère, fijngeraspt

6

takjes tijm, blaadjes gerist

1

eidooier, losgeklopt

Extra

2 bakplaten bekleed met bakpapier, mixer

Bereidingswijze
Bereiding

Verwarm de oven tot 200°C. Breng in een pannetje met dikke bodem de melk met het water, de boter en een flinke snuf zout aan de kook. Zet het vuur laag, voeg de bloem in één keer toe en roer flink met een pollepel tot het deeg loslaat van de pan en je een deegbal hebt. Neem de pan van het vuur en laat het deeg 2-3 min afkoelen

Schep de deegbal in een kom en klop er met een mixer één voor één de eieren door; voeg pas een nieuw ei toe als het vorige geheel is opgenomen. Geen zorgen als het lijkt of het mengsel schift, als je door blijft kloppen, komt het vanzelf goed. Meng er 100 g gruyère, de tijm en versgemalen peper door. Proef het deeg en voeg evt nog een beetje zout toe.

Schep met een koffielepel kleine bergjes van het deeg met enige tussenruimte op de bakplaten; maak de bergjes niet te groot, want ze rijzen behoorlijk in de oven. Bestrijk de deeghoopjes voorzichtig met wat losgeklopte eidooier en strooi er wat kaas over. Bak de gougères ca 20 min tot ze mooi gerezen, goudbruin en gaar zijn. Snij een gougère open om te testen of ze mooi gaar zijn.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega