Tarte Tatin van pompoen met vanille-cantharellen en krokante hazelnoten

Deze tarte Tartin is kruidig en warm. Serveer er de intense paddestoelenjus met cacao bij.

tarte tatin pompoen
Fotografie Remko Kraaijeveld, receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, styling Lisa van der Klok

Deze tarte Tatin van pompoen is kruidig en warm. Serveer er de intense paddestoelen-cacaojus en salade van geroosterde spruiten, witlof en gembermisodressing bij.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 6 porties
Totale Tijd: 0 uur 30 minuten
Ingrediënten
250 g

bloem, plus extra

125 g

koude boter, in blokjes

1

eidooier

2

hokkaidopompoenen

1

sinaasappel, het sap

1

citroen, het sap

2 el.

five spice powder

versgeraspt nootmuskaat

100 g

suiker

50 g

boter

Voor de topping
50 g

hazelnoten

2 el.

olijfolie

300 g

cantharellen

1

teen knoflook

1

vanillestokje

blaadjes van een paar takjes salie

Extra

taartvorm Ø 25cm

plasticfolie

Bereidingswijze
Mis-en-place
  1. Maak eerst het deeg voor de taart. Dat kun je rustig een paar dagen eerder doen, het moet toch rusten. Meng de bloem met de koude boter en een snuf zout (leg de boterblokjes van tevoren even in de vriezer) tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de eidooier toe en een scheut koud water (ca 50 ml) en kneed tot een soepel deeg. Doe het snel, zo zal het straks bros en zanderig zijn. Als je het deeg te lang bewerkt, wordt het taai. Maak er een bal van en wikkel in plasticfolie tot gebruik.
  2. Schil de pompoenen, halveer ze en schep de pitten en draden er meteen lepel uit. Snij er sikkelvormige plakken van. Bewaar ze afgedekt in de koeling tot gebruik.
Afmaken
  1. Meng het sinaasappelsap met het citroensap, een snuf zout, de five spices en flink wat versgeraspte nootmuskaat, en marineer de pompoenplakken een half uur in dit mengsel (niet langer, anders worden ze te zacht. Je kunt de marinade natuurlijk wel al eerder maken).
  2. Verwarm de oven tot 200°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap ter grootte van de taartvorm. Vet de taartvorm in met wat boter.
  3. Laat de suiker karamelliseren in een pan. Voeg als de suiker begint te kleuren en te borrelen de boter en wat zout toe. Giet de karamel in de taartvorm, zwenk de vorm zodat de karamel zich goed verdeelt, help evt met behulp van een kwastje. Leg de pompoenplakken zo strak mogelijk in een cirkel in de taartvorm, snij de plakken eventueel bij als ze niet goed in elkaar passen. Je zult wat plakken overhouden, maar omdat het wat puzzelen is met de sikkels, kun je beter meer keuze hebben. Leg het deeg op de plakken en vouw overtollig deeg aan de randen naar binnen. Bak in 35 min gaar in de oven. Rooster de hazelnoten de laatste 7 min mee en hak ze grof.
  4. Borstel intussen de cantharellen schoon. Hak de salieblaadjes fijn. Schraap het merg uit het vanillestokje. Verhit de olijfolie in een ruime pan, laat goed heet worden. Voeg de cantharellen toe met een flinke snuf zout, knijp de knoflook boven de pan uit, voeg de salie en het vanillemerg toe. Roerbak kort, de cantharellen moeten nog beet hebben.
  5. Stort de nog warme taart met de deegkant op een schaal. Schep de cantharellen erop en bestrooi met gehakte hazelnoten. Serveer met de paddestoelen-cacaojus en salade van geroosterde spruiten, witlof en gembermisodressing.

Maak je de Tatin liever niet op het laatste moment? Je kunt ’m ook al eerder bakken en voor het serveren in 10 min afbakken in de oven.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Voorgerechten