Vruchtgroente marbré met tomatenolie

Als marmer, dat is een marbré. Met lagen opgebouwd uit aubergine, courgette en paprika is deze variant met tomatenolie een kleurrijk spektakel. Dat is niet alleen fijn om naar te kijken, maar ook een feest om op te eten.

vruchtgroente tomatenolie
Fotografie Sophia van den Hoek, receptuur Karin Smit
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 12 porties
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
Ingrediënten
1

aubergine

1

courgette

2

gele paprika's

2

rode paprika's

200 mL

slagroom

200 g

zachte roomkaas (bijv Philadelphia)

25 g

rucola, steeltjes verwijderd, zeer fijn gehakt

3

teentjes knoflook, zeer fijn gehakt

3 el.

appelazijn

1 tl.

honing

1 tl.

zout

mespunt cayennepeper

5

blaadjes gelatine (of agar agar voor een vegetarische variant)

3 el.

olijfolie, om in te vetten

100 mL

olijfolie (eerste persing)

4

tomaten

Bereidingswijze
Bereiden
  1. Verwarm de oven tot 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Rooster de (hele) paprika’s 30 min in de oven of tot ze donker gekleurd zijn. Haal het zaad eruit en ontvel ze. Snij de paprika’s in brede repen. Snij de aubergine en courgette in dunne lange plakken van 3 mm en smeer ze in met olijfolie en zout. Zet in de oven tot ze zacht en gaar zijn voor de courgette duurt dat 8 min, de aubergine heeft iets langer nodig. Beide mogen niet donker kleuren.
  3. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  4. Klop slagroom op tot yoghurtdikte.
  5. Verwarm appelazijn met honing, zout, knoflook, cayennepeper tot het kookt en los hierin de uitgeknepen gelatine op. Laat iets afkoelen. Meng dit glad met de roomkaas, daarna de slagroom en de rucola door. Proef en breng op smaak.
  6. Leg over de hele bodem van de cakevorm een laagje courgette, dan een dun laagje room, laagje paprika en weer een laagje room. Herhaal dit tot alle groente en room op is. Dek af met plasticfolie en druk voorzichtig aan. Laat 8 uur opstijven in de koelkast.
  7. Ontvel de tomaten. Bak de velletjes in een beetje olie en doe bij de overgebleven olijfolie. Laat 8 uur trekken, zeef en voeg wat zeezout toe. Snij de tomaten in parten en verwijder de zaadjes. Serveer de marbé in plakjes met tomatenolie en evt partjes tomaat.
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega