Hele ui gepoft met eidooier en truffel
Als elegante hap of chic voorafje.

stuks flinke uien naar keus, ongeschild
olijfolie
champignons, fijn gesneden zonder steeltjes
teentjes knoflook, fijn gehakt
wortel, zeer fijn gesneden, beetgaar geblanceerd
witte balsamicoazijn
witte wijn
laurierblad
azijn
eidooiers
verse truffel, fijn geschaafd
peterselie, fijngehakt
broodkruim
zeezout en zwarte peper uit de molen
ovenschaal
Verwarm de oven tot 160°C. Haal voorzichtig het wortelstukje van de ui. Zet de uien in een kleine, net passende ovenschaal met een laagje water van 3 cm en pof de uien in ong 45 min. Als ze zachter aanvoelen zijn ze klaar. Laat iets afkoelen. Schil ze en snij een plakje van 1,5 cm van de bovenkant. Hol de ui uit totdat je hem goed kunt vullen. Snij de ui-restanten fijn.
Verwarm de olijfolie. Smoor hierin de gesneden champignons, knoflook, wortel tot alles net gaar is, als laatste de fijngesneden ui. Blus af met balsamicoazijn en breng goed op smaak. Maak een bouillon van 200 ml water, de witte wijn, laurier, restjes van de champignons, wortel en ui, kook in tot er 150 ml vocht over is. Leg de eidooiers even in azijn en pocheer ze daarna 2½ min in zacht kokend water met zout en een scheut azijn.
Haal ze voorzichtig uit het water, dep droog en leg ze in de uitgeholde ui. Verdeel hier de truffel over. Vul af met het champignonmengsel tot 1 cm boven de rand.Schenk de ingekookte bouillon in een kleine ovenschaal en zet de gevulde uien hierin, bestrooi met iets broodkruim en wat druppels olijfolie.Zet ong 12 min terug in de oven. Bestrooi met peterselie en serveer direct.