Vega(n) regenboogcurrytafel met pilav, kikkererwten-spinaziecurry en raita

Het concept van dit recept uit Vega Feest van Nina Olsson, is dat je een tafel vol met schalen zet, en dat de smaken van de verschillende gerechten op je bord versmelten. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een van de componenten op zich te serveren.

regenboogcurrytafel
Nina Olsson
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Voor de pilav
250 g

basmatirijst, een paar keer in koud water gespoeld tot het water helder blijft, en vervolgens 30 minuten in koud water geweekt

500 mL

water

1

zakje chai-thee

ghee of plantaardig vet, om in te bakken*

2

sjalotjes, in dunne ringen

1 tl.

kurkuma

1/2 tl.

kaneel

1/4 tl.

zwarte peper uit de molen

50 g

geroosterde amandelen, grofgemalen

2

tenen knoflook, geperst

een handvol rozijnen

Voor de kikkererwten-spinaziecurry

ghee of plantaardig vet, om in te bakken*

2

sjalotjes, in fijne blokjes

2 tl.

zwart mosterdzaad, geroosterd en gemalen

1 el.

gemalen koriander

3/4 el.

garam masala

3/4

zout, plus extra naar smaak

300 g

spinazieblaadjes, grofgehakt

2

blikken van 400 g kikkererwten, gespoeld en uitgelekt

600 mL

groentebouillon

10 g

verse koriander, fijngehakt

1 el.

citroensap

1 tl.

honing of agavesiroop*

Voor de raita
200 g

yoghurt*

een snufje zout

een snufje komijn

2 el.

geraspte komkommer (desgewenst)

Voor erbij

tandooribloemkool (zie blz. 101 van Vega Feest)

kersenchutney (zie blz. 131 van Vega Feest)

augurken, naar smaak

naan**

Bereidingswijze
Bereiding
  1. Giet de rijst voor de pilav af, doe hem met het water en het theezakje in een pan met goed sluitend deksel. Breng aan de kook, draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat 10–12 minuten pruttelen. Draai het vuur uit, vis het theezakje uit de pan en laat de rijst zonder deksel staan terwijl je de sjalotjes bakt.

Verhit een grote koekenpan op matig vuur. Doe een beetje ghee of plantaardig vet in de pan en bak de sjalotjes 5–7 minuten, terwijl je regelmatig roert, tot ze glazig zijn. Voeg de rest van de pilavingrediënten, inclusief de gekookte rijst, toe en blijf 3–4 minuten roeren.

Zet voor de kikkererwten-spinaziecurry een pan met deksel op matig hoog vuur. Doe een beetje ghee of plantaardig vet in de pan en roerbak de sjalotjes met de specerijen en het zout 4–5 minuten. Doe de spinazie erbij en blijf roeren tot de blaadjes geslonken zijn. Roer er de rest van de curry-ingrediënten door, leg het deksel op de pan en laat de curry 10 minuten pruttelen. Proef een hapje en voeg naar smaak zout toe.

Voor de raita hoef je de ingrediënten alleen in een kommetje door elkaar te kloppen.Schep de warme pilav en kikkererwten-spinaziecurry in kommen en zet ze met de schaaltjes tandooribloemkool, kersenchutney, raita, pickles en het naanbrood op tafel.

* Vegantip: Gebruik plantaardig vet om in te bakken, en agavesiroop voor de curry; gebruik veganistische yoghurt voor de tandooribloemkool en raita

** Vegantip: Serveer met glutenvrij plat brood in plaats van naan

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega