Sambal Goreng Tempé met boontjes

Met dit recept maak je sambal goreng tempé thuis, restaurantwaardig klaar.

sambal-goreng-tempe
Sophia van den Hoek
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 30 minuten
Ingrediënten
1

stuk tempé van 500 g

1 L

zonnebloemolie, om te frituren

4

rode pepers, zaadjes verwijderd

100 g

sperziebonen

Voor de tempéboemboe:
6 el.

zonnebloemolie

2

sjalotjes

2

teentjes knoflook

5

cm verse laos

1

stengel sereh (citroengras)

1 el.

tamarindepasta (toko)

6 el.

Javaanse suiker (gula djawa)

1 tl.

zout

Voor de boontjesboemboe:
4 el.

zonnebloemolie

sjalot

2

teentjes knoflook

1

rode pepers, zaadjes verwijderd

1 tl.

trassi

1

cm verse laos

1 el.

Javaanse suiker (gula djawa)

Extra:

Wok en vijzel

Bereidingswijze

Snij de tempeh in heel kleine reepjes van 0,5 x 2 cm. Verwarm de olie tot 175°C en frituur de reepjes tempé goudbruin. Snij de rode pepers in halve ringetjes en frituur ze kort. Blancheer de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.

Snij, rasp en hak de ingrediënten fijn voor beide boemboe’s.

Fruit voor de tempehboemboe de sjalot, knoflook, laos en sereh aan in de 6 el olie. Voeg de tamarindepasta, Javaanse suiker en 50 ml water met zout toe. Kook in tot een lichte stroop. Vermeng dit met de gefrituurde tempé, rode peper en de gebakken uitjes.

 Fruit voor de boontjesboemboe de sjalot, knoflook, rode peper, trassi en laos aan in 3 el olie, voeg dan de Javaanse suiker en 25 ml water toe. Laat dit even doorkoken. Verwarm de boontjes en roer de boemboe erdoor.

Serveer de boontjes met de tempeh.

Een van de populairste Indische gerechten en hoogstwaarschijnlijk een vast onderdeel van je toko-afhaal: sambal goreng tempé, mét boontjes natuurlijk. Met onderstaand recept maak je dit gerecht thuis, restaurantwaardig klaar.

Fotografie Sophia van den Hoek, receptuur Karin Smit

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega