Sambal Goreng Tempé met boontjes
Met dit recept maak je sambal goreng tempé thuis, restaurantwaardig klaar.

stuk tempé van 500 g
zonnebloemolie, om te frituren
rode pepers, zaadjes verwijderd
sperziebonen
zonnebloemolie
sjalotjes
teentjes knoflook
cm verse laos
stengel sereh (citroengras)
tamarindepasta (toko)
Javaanse suiker (gula djawa)
zout
zonnebloemolie
sjalot
teentjes knoflook
rode pepers, zaadjes verwijderd
trassi
cm verse laos
Javaanse suiker (gula djawa)
Wok en vijzel
Snij de tempeh in heel kleine reepjes van 0,5 x 2 cm. Verwarm de olie tot 175°C en frituur de reepjes tempé goudbruin. Snij de rode pepers in halve ringetjes en frituur ze kort. Blancheer de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
Snij, rasp en hak de ingrediënten fijn voor beide boemboe’s.
Fruit voor de tempehboemboe de sjalot, knoflook, laos en sereh aan in de 6 el olie. Voeg de tamarindepasta, Javaanse suiker en 50 ml water met zout toe. Kook in tot een lichte stroop. Vermeng dit met de gefrituurde tempé, rode peper en de gebakken uitjes.
Fruit voor de boontjesboemboe de sjalot, knoflook, rode peper, trassi en laos aan in 3 el olie, voeg dan de Javaanse suiker en 25 ml water toe. Laat dit even doorkoken. Verwarm de boontjes en roer de boemboe erdoor.
Serveer de boontjes met de tempeh.
Een van de populairste Indische gerechten en hoogstwaarschijnlijk een vast onderdeel van je toko-afhaal: sambal goreng tempé, mét boontjes natuurlijk. Met onderstaand recept maak je dit gerecht thuis, restaurantwaardig klaar.
Fotografie Sophia van den Hoek, receptuur Karin Smit