Tarte tatin van sjalot

De taart doet het ook goed in een buffet.

tarte tartin sjalot
Archief Elle Eten

Met een salade erbij is dit een uitstekend lunchgerecht, of zelfs licht hoofdgerecht. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Ingrediënten
500 g

kleine sjalotten

25 g

boter

2 el.

olijfolie

2 el.

balsamicoazijn

1 el.

verse tijm

6

plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

100 g

geraspte kaas

Bereidingswijze
Bereiding

Doe de sjalotten in een grote kom en schenk er kokend water op. Giet na 5 min het water af.Nu zijn ze eenvoudig te pellen. Snij de gepelde sjalotten doormidden. Verhit de boter met de olie in een koekenpan.Bak de sjalotten 10 min op matig vuur, tot ze zacht en lichtbruin zijn. Roer er de azijn, tijm en 1 el water door. Bak nog 5 min, roer af en toe om. Schep de sjalotten in de bakvorm. Laat afkoelen. Verwarm de oven tot 220ºC. Maak 2 stapels van de plakjes bladerdeeg.

Rol ze op een bebloemd werkvlak of tussen twee vellen bakpapier uit tot twee dunne cirkels van 25 cm ø. Leg een deeglap over de sjalotten in de vorm. Strooi de kaas erover en leg de tweede deeglap erop. Snij het deeg evt iets bij (de lap mag iets ruimer zijn dan de vorm). Stop het deeg goed in langs de rand van de vorm. Bak de tarte tatin 25-30 min, tot het deeg krokant en goudbruin is. Laat 5 min in de vorm afkoelen, en stort de taart op een platte schaal. Serveer warm, in punten gesneden.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega