Tarte tatin van sjalot
De taart doet het ook goed in een buffet.

Met een salade erbij is dit een uitstekend lunchgerecht, of zelfs licht hoofdgerecht.
kleine sjalotten
boter
olijfolie
balsamicoazijn
verse tijm
plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
geraspte kaas
Doe de sjalotten in een grote kom en schenk er kokend water op. Giet na 5 min het water af.Nu zijn ze eenvoudig te pellen. Snij de gepelde sjalotten doormidden. Verhit de boter met de olie in een koekenpan.Bak de sjalotten 10 min op matig vuur, tot ze zacht en lichtbruin zijn. Roer er de azijn, tijm en 1 el water door. Bak nog 5 min, roer af en toe om. Schep de sjalotten in de bakvorm. Laat afkoelen. Verwarm de oven tot 220ºC. Maak 2 stapels van de plakjes bladerdeeg.
Rol ze op een bebloemd werkvlak of tussen twee vellen bakpapier uit tot twee dunne cirkels van 25 cm ø. Leg een deeglap over de sjalotten in de vorm. Strooi de kaas erover en leg de tweede deeglap erop. Snij het deeg evt iets bij (de lap mag iets ruimer zijn dan de vorm). Stop het deeg goed in langs de rand van de vorm. Bak de tarte tatin 25-30 min, tot het deeg krokant en goudbruin is. Laat 5 min in de vorm afkoelen, en stort de taart op een platte schaal. Serveer warm, in punten gesneden.