Pavlova met kweepeer en karnemelkcustard

Wie de hemel op tafel wil, verlevendigt een wolk van een pavlova met een vulling van lichtzoete kweepeer en frisse karnemelkcustard.

pavlova kweepeer karnemelk
Foodstyling Vanja van der Leeden, Styling Judith Rasenberg, Fotografie Carlfried Verwaayen

 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 8 porties
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
Kweepeervulling
2

middelgrote, ca 500 gr kweeperen

175 g

suiker

1

biologische citroen

2

takjes tijm

Meringues
150 g

poedersuiker

5

(165 g) eiwitten, op kamertemperatuur (dooiers bewaren)

1 tl.

azijn

90 g

suiker

1 el.

maizena

30 g

pure chocolade

roze peperkorrels om te garneren

Karnemelkcustard
4

eidooiers, op kamertemperatuur

50 g

suiker

30 g

bloem

400 mL

karnemelk

100 mL

volle kwark

Extra

2 stukken bakpapier in cirkels van Ø 24 cm geknipt, 2 bakplaten, garde, plasticfolie

Bereidingswijze
Bereiding
  1. Begin met de kweeperen. Was ze, schil ze en bewaar de schillen. Snij de vruchten in kwarten en verwijder het klokhuis. Zet op met 750 ml water, de suiker, de tijm, de schillen en het sap van de citroen. Laat de kweeperen in 3-4 uur zachtjes pocheren tot ze mooi rood van kleur zijn.
  2. Verwarm intussen voor de meringues de oven voor op 100°C. Zeef de poedersuiker. Klop de eiwitten met 1 tl azijn en een mespunt zout in een brandschone kom schuimig. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop stijf. Voeg als laatste de poedersuiker toe en klop tot je stijve pieken hebt. Zeef de maizena erboven en spatel erdoorheen. Zet het mengsel even afgedekt in de koelkast en smelt intussen au bain-marie de chocolade. Plak de vellen bakpapier met een beetje eiwitschuim vast op de 2 bakplaten. Verdeel het stijfgeklopte schuim met een spatel over het midden van de cirkels, maar strijk het nog niet glad. 
  3. Neem 1 tl gesmolten chocolade en ‘drizzle’ de chocolade hier en daar over het eiwitschuim. Herhaal deze handeling. Strijk het schuim nu uit langs de randen van de cirkel door de chocolade voorzichtig erdoorheen te spatelen, zodat je een gemarmerd effect krijgt en een platte meringue. Herhaal met de andere cirkel. Schuif de meringues in de oven en laat ze 4 uur garen. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  4. Klop voor de custard de eidooiers schuimig met de suiker en doe met de bloem en de karnemelk in een pan met dikke bodem. Verhit heel langzaam op laag vuur en blijf roeren met de garde tot het mengsel bindt en dikker wordt. Haal de pan van het vuur en laat enigszins afkoelen. Dek de custard af met plasticfolie om velvorming te voorkomen en laat verder afkoelen in de koelkast. Spatel de kwark vlak voor het serveren door de koude custard.
  5. Neem om het gerecht op te bouwen de kweeperen met een zeef uit de siroop en laat uitlekken. Snij in plakjes. Besmeer de minst mooie meringue met custard en leg daarop de plakjes peer. Dek af met de mooiste meringue en strooi er wat gekneusde roze peperkorrels over. Serveer direct. 
Advertentie - Lees hieronder verder