baklava muhammara
Receptuur Vanja van der Leeden, fotografie Carlfried Verwaayen

- Gesponsord door Maza - 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Voor de baklava
9

vellen filodeeg, ontdooid 

150 g

boter

1

ui 

2

tenen knoflook

2 el.

olijfolie 

1 el.

kaneel

2 tl.

cayennepeper 

2 tl.

gemberpoeder

8

romatomaten

100 g

dadels (een stuk of vijf), ontpit 

1

bosje bladpeterselie

200 g

feta

50 g

walnoten

1

bakje Maza Muhammara

2 el.

sesamzaadjes

Voor de dressing
50 g

Maza Hoemoes less salt

1/4

gezouten citroen + 1 el van het bewaarvocht

3 el.

water

1/2

granaatappel

Extra

staafmixer

ovenschaal (20 x 26 cm)

Bereidingswijze
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het filodeeg ontdooien terwijl je de vulling voorbereidt. Smelt de boter in een steelpan
  2. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook aan met de specerijen. Halveer de tomaten, verwijder de helft van het vruchtvlees en snij in kleine blokjes. Voeg toe aan het uimengsel en bak op middelhoog vuur onder af en toe roeren. Snij de dadels in kleine stukjes, hak het bosje peterselie fijn. Verkruimel de feta en hak de walnoten fijn
  3. Leg de vellen filodeeg tot gebruik onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Bestrijk de bodem van een ovenschaal met gesmolten boter en beleg met een vel filodeeg. Bestrijk weer met boter en herhaal tot je 3 lagen filodeeg hebt. Verdeel de helft van het ui-tomatenmengsel erover en de helft van de muhummara. Bestrooi met de helft van de feta, de dadels, de walnoten en de peterselie. Beleg met weer 3 vellen beboterd filodeeg en verdeel er de rest van de vulling over. Sluit af met opnieuw 3 vellen beboterd filodeeg, en maak er met een mes een ruitvormig patroon in. Besprenkel met sesamzaadjes en bak in 30-35 minuten gaar en goudbruin in de oven.
  4. Maak intussen de dressing. Doe de hoemoes in een hoge kom. Snij de gezouten citroen in stukjes en voeg toe samen met een eetlepel van het bewaarvocht en drie eetlepels water (of meer als je een dunnere dressing wilt). Blender glad met de staafmixer. Halveer een granaatappel. Hou de helft boven een kom met het snijvlak naar beneden en knijp er in met je hand zodat de pitjes loskomen. Sla er vervolgens met een soeplepel op zodat de pitjes in de kom vallen.
  5. Neem de baklava uit de oven, bestrijk met nog wat gesmolten boter, bedruip met honing en snij in ruiten. Serveer met de hoemoesdressing en garneer met granaatappelpitjes.
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega