Zomersalade met meikaas en komkommermignonette
De spreekstalmeester die alles verbindt is een hagelwit kaasje van eigen bodem.

Hooggeëerd publiek, ziehier een spetterende jongleeract met rabarber, perziken en kersen, met daarbij perfect gedresseerde radijsjes en sjalotjes.
perziken
handjes kersen
stengels rabarber
uitgeperste sinaasappel
bosje radijs
meikaas
kleine Thaise sjalot, Toko
komkommer
bosje dragon
takjes basilicum
roze peperkorrels
champagneazijn (of witte balsamicoazijn)
olijfolie
Hak voor de mignonette de sjalotjes heel fijn, snij de komkommer in heel kleine blokjes. Hak de dragon en het basilicum fijn. Kneus de roze peper. Meng alles met de azijn en de olie en breng op smaak met zout.
Halveer de perziken en schroei ze met de snijkant naar beneden kort aan in een koekenpan, zodat de suikers licht karameliseren. Snij de rabarber in schuine stukjes en zet op met het sinaasappelsap. Laat in 2 min zacht stoven. Halveer de kersen, snij de radijsjes in dunne plakjes– houd er een paar apart met het loof eraan voor de garnering.
Verdeel de kaas over de borden en schik het fruit en de groenten eromheen. Schep de komkommermignonette op de kaas en de salade.
Meikaas
Meikaas is een piepvers, lichtzuur koemelkkaasje, oorspronkelijk gemaakt in mei en rondom Amsterdam. Inmiddels wordt het het hele jaar door geproduceerd, maar nog slechts op een paar plekken. Om het te behoeden voor uitsterven, nam Slow Food de meikaas onder haar beschermende hoede. Kun je hem niet vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld Turkse witte kaas, die lijkt qua structuur en smaak het meeste op meikaas.