Quiche met prei, ricotta en gruyère

De ricotta geeft de vulling een bijzondere textuur. De quiche kun je direct eten, maar lauwwarm is hij nog lekkerder.

quiche-met-prei
Imsyndo/Philip Webb/Gareth Morgans
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten

klontje boter

2

grote prei, in ringen

250 g

ricotta

100 mL

slagroom

2

eieren

enkele takjes verse dragon, oregano of tijm, fijngehakt

100 el.

gruyère, geraspt

voor het deeg
200 g

bloem

100 g

koude boter, in blokjes

1

eigeel

extra: ingevette quichevorm van 25 cm Ø, bakpapier, steunvulling (bakknikkers, droge peulvruchten, etc)

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg. Wrijf in een kom met je vingers de bloem met de boter tot kruim. Meng 1/2 tl zout, het eigeel en 1-2 el koud water erdoor. Kneed snel tot een samenhangend deeg. Vorm er een dikke worst van en laat die minimaal 30 min verpakt in plasticfolie in de koelkast rusten. Verwarm de oven tot 200°C.

Snij het deeg in dunne plakjes van 2-3 mm dikte en beleg de vorm ermee; druk de plakjes goed tegen elkaar aan. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er de steunvulling op. Bak de bodem in het midden van de oven 12 min. Neem hem uit de oven en verwijder het bakpapier en de steunvulling. Zet de bodem nog 5 min in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.

Verhit intussen de boter in een grote pan en bak de preiringen 10 min op laag vuur. Klop in een kom de ricotta los en meng de slagroom, eieren, kruiden, zout en peper erdoor. Schep de prei en 3/4 van de gruyère erdoor. Schenk het preimengsel in de deegbodem en strooi de rest van de gruyère erover. Bak de quiche in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar.

Laat de quiche 5 minuten rusten en neem hem uit de vorm. Serveer warm of lauwwarm.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega