Quiche met prei, ricotta en gruyère
De ricotta geeft de vulling een bijzondere textuur. De quiche kun je direct eten, maar lauwwarm is hij nog lekkerder.

IMSYNDO/PHILIP WEBB/GARETH MORGANS
Porties:
4
porties
Totale Tijd:
1
uur
0
minuten
Ingrediënten
klontje boter
2
grote prei, in ringen
250
g
ricotta
100
mL
slagroom
2
eieren
enkele takjes verse dragon, oregano of tijm, fijngehakt
100
el.
gruyère, geraspt
voor het deeg
200
g
bloem
100
g
koude boter, in blokjes
1
eigeel
extra: ingevette quichevorm van 25 cm Ø, bakpapier, steunvulling (bakknikkers, droge peulvruchten, etc)
Bereidingswijze
- Maak eerst het deeg. Wrijf in een kom met je vingers de bloem met de boter tot kruim. Meng 1/2 tl zout, het eigeel en 1-2 el koud water erdoor. Kneed snel tot een samenhangend deeg. Vorm er een dikke worst van en laat die minimaal 30 min verpakt in plasticfolie in de koelkast rusten. Verwarm de oven tot 200°C.
- Snijd het deeg in dunne plakjes van 2-3 mm dikte en beleg de vorm ermee; druk de plakjes goed tegen elkaar aan. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er de steunvulling op. Bak de bodem in het midden van de oven 12 min. Neem hem uit de oven en verwijder het bakpapier en de steunvulling. Zet de bodem nog 5 min in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
- Verhit intussen de boter in een grote pan en bak de preiringen 10 min op laag vuur. Klop in een kom de ricotta los en meng de slagroom, eieren, kruiden, zout en peper erdoor. Schep de prei en 3/4 van de gruyère erdoor. Schenk het preimengsel in de deegbodem en strooi de rest van de gruyère erover. Bak de quiche in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de quiche 5 minuten rusten en neem hem uit de vorm. Serveer warm of lauwwarm.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io