Gerookte geitenkaas met tomatenjam van Black Smoke

Vadim Vesters, chef-kok van Black Smoke: “Voor dit gerechtje rook je zelf je geitenkaas en tomaten. Dat gaat vrij eenvoudig in een rookoventje waarin je rooksnippers laat smeulen. Het resultaat is fantastisch. De tomatenjam kun je nog enige tijd in de koelkast bewaren en is ook lekker bij bijvoorbeeld een kaasplank.”

gerookte-geitenkaas
ELLE Eten
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
250 g

zachte geitenkaas

8

sneetjes brood, geroosterd of gegrild

Enkele partjes sinaasappel, vliesjes verwijderd

Kruiden zoals shiso, bieslook en vene cress

Voor de gerookte tomatenjam:
1

teen knoflook

40 mL

champagne-azijn of witte wijnazijn

50 g

rietsuiker of bruine suiker

2

gelatineblaadjes

Olie

Voor de dressing:
100 mL

yoghurtmayonaise (bijv. van Hellman’s)

15 g

peterselie, zeer fijngehakt

25 mL

vers sinaasappelsap

Extra:

Rookoventje

Rooksnippers (bijv. kersenhout)

Aluminiumfolie

Keukenmachine of staafmixer

Zeef

Bereidingswijze

1. Schep in het midden op de bodem van het rookoventje ½ eetlepel rooksnippers. Leg de losse bodem erop. Verbrokkel de geitenkaas in een vuurvast bakje. Zet het bakje op het rekje in het oventje en schuif het deksel voor tweederde dicht. Verwarm het rookoventje op hoog vuur. Zet het vuur lager zodra je rookontwikkeling ziet en schuif het deksel helemaal dicht. Laat de kaas op matig vuur net zolang roken tot de gewenste rooksmaak is bereikt (voor de een is dat 5 minuten, voor de ander is dat 30 minuten). Neem de kaas uit het oventje en zet even apart.

2. Verwijder de rooksnippers uit het oventje en strooi opnieuw ½ eetlepel rooksnippers in het midden op de bodem van het oventje. Leg de losse bodem erop en dek deze af met aluminiumfolie (dit scheelt straks schoonmaaktijd). Snij de tomaten doormidden en verwijder de pitjes. Leg de tomaten op het ingevette rek en plaats deze in het oventje. Schuif het deksel voor tweederde dicht. Verwarm het rookoventje op hoog vuur. Zet het vuur lager zodra je rookontwikkeling ziet en schuif het deksel helemaal dicht. Laat de tomaten op matig vuur net zolang roken tot de tomaten gaar zijn en de gewenste rooksmaak is bereikt. Neem de tomaten uit het oventje en laat ze afkoelen. Verwijder de velletjes.

3. Pureer de tomaten met de knoflook en de azijn in een keukenmachine of met een staafmixer. Zeef het mengsel boven een steelpan. Verwarm de tomatensaus in een pan en voeg de suiker toe. Laat de saus ca. 5 minuten sudderen tot de suiker is opgelost. Laat intussen de gelatineblaadjes in een bakje met koud water enkele minuten weken. Knijp de blaadjes goed uit. Schenk de saus in een bak of kom, voeg de gelatineblaadjes toe en roer tot de gelatine is opgelost. Laat het mengsel enkele uren in de koelkast opstijven.

4. Klop in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de gerookte kaas over de sneetjes brood. Verdeel er een beetje van de tomatenjam, de dressing en enkele stukjes sinaasappel over. Garneer met kruiden naar keuze.

Recept via Stadskookboek Antwerpen. Stadskookboek Antwerpen is nu verkrijgbaar in de boekhandel en via onderstaande link voor € 24,95.

Stadskookboek Antwerpen

Stadskookboek Antwerpen€ 24,99

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega