Oeufs en meurette

Oftewel een gepocheerd ei.

ei recepten
ELLE Eten
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 45 minuten
Ingrediënten
4

superverse eieren

500 mL

rode Bourgogne met weinig tannine

1 el.

bloem 

8

dunne plakjes bacon

50 g

boter, in blokjes

1

klein glaasje witte wijnazijn

1

fijngehakte ui

4

fijngehakte sjalotjes

1

teentje knoflook

4

dikke sneden landbrood

2

kropjes little gem-sla

Bereidingswijze

Giet de rode wijn in een middelgrote pan. Breng aan de kook en laat het tot de helft inkoken. Voeg de ui en de sjalotten toe aan de wijn en laat dit weer tot de helft inkoken, net zolang tot het stroperig wordt een aan de lepel blijft hangen. Voeg bloem en boter toe en klop ze er snel door met een garde. Breng op smaak met zout en peper, zeef de saus en houd hem au bain-marie warm. Bak het spek uit in een droge anti-aanbakpan.

Laat de plakjes even uitlekken op keukenpapier en bewaar ze op een bord. Breng twee pannen met ieder 2 l ongezouten water aan de kook. Voeg aan één de azijn toe en breng het water tegen de kook aan (het moet borrelen maar niet koken). Breek een ei in een klein kommetje. Roer het water zodat het één kant op draait en laat het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Laat het 3 min koken, haal het er voorzichtig uit met een schuimspaan en verplaats het naar de andere pan met warm water om het af te spoelen.

Begin meteen aan het volgende ei. Schep het eerste ei uit de pan en laat het uitlekken op een schone theedoek, doe het zo met alle eieren. Rooster inmiddels het brood en wrijf het in met knoflook. Werk de randen van eieren een beetje bij met een mes of keukenschaar. Snijd de sneden brood doormidden, leg ze op een bord met wat mooie blaadjes van de sla, leg de bacon erop en dan de eieren. Giet er flinke schep van de rodewijnsaus over, bestrooi met peper en serveer direct.

Controleer de gaarheid door het ei na drie minuten uit de pan te halen en er zachtjes op te drukken. Als eiwit is gestold en het eigeel nog soepel, is het perfect.


Truc van de chef: Doe de eieren in het water op het moment dat het borrelt. Door het draaien van het water neemt het eiwit vanzelf de goede vorm aan, maar als het toch uitloopt, vouw het dan snel over de dooier met een lepel.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega