Röstipastei met paddestoelen en pastinaak
Dit recept komt uit het kookboek Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones.

paddestoelen, in grove stukken gehakt (ik gebruik een mix van
portobello, kastanjechampignons en wilde paddestoelen, als ze er zijn)
tenen knoflook, gepeld, in plakjes
bosje tijm, alleen de blaadjes
rode uien, gepeld, in ringen
wortels, geschrapt en fijngehakt
koolraap, geschild en fijngehakt
witte wijn of groente bouillon
worcestersaus (ik gebruik een vegetarische versie, Henderson’s)
dijonmosterd
grove mosterd
bosje bladpeterselie, grof gesneden
crème fraîche naar keuze: 2-4 el
pastinaken, schoongeborsteld
Zet een gietijzeren stoofpan die in de oven kan op het vuur en doe er een flinke scheut olie in. Bedek de bodem van de pan met een deel van de paddestoelen, bestrooi met zout en peper en bak ze tot ze mooi bruin zijn en de randen knapperig worden. Doe ze in een kom en herhaal met de resterende paddestoelen en de porcini. Zet daarna de pan opnieuw op het vuur met een scheut olie. Voeg knoflook, tijm, uien, wortelen en koolraap toe met zout en peper en bak 10 min op halfhoog vuur tot alles gaar is en bruin wordt.
Verwarm de oven tot 200°C. Doe alle paddestoelen en de wijn of bouillon in de pan en laat zachtjes koken tot de vloeistof is verdampt. Voeg de worcestersaus, mosterd, peterselie en evt crème fraîche toe en laat tot een jus inkoken. Proef en doe er naar smaak zout en peper bij. Rasp de pastinaken in een kom en kruid met zout en peper.
Stort het paddestoelenmengsel in een ovenschaal, verdeel er een laag pastinaak op en laat rondom een rand leeg. Besprenkel royaal met olijfolie en bak de koek in de oven in 40 min goudbruin en krokant. Serveer met wat lekkere groente – ik roerbak snijbiet met wat chilipeper en citroenrasp.