Basispizza
Deze eenvoudige Italiaanse pizza is heerlijk op zichzelf, of je varieert op dit basisrecept met toppings zoals ham, champignons, salami, geroosterde groente, artisjokharten, paprika en verder alles wat je in je koelkast kunt vinden.

patentbloem + extra om te bestuiven
zakje gedroogde gist
olijfolie
pesto
gele of rode tomaten, in plakjes
mozzarella, in stukjes
gemalen piment
blaadjes basilicum, grof gehakt
verse tijm
fleur de sel of zeezout
versgemalen zwarte peper
olijfolie
Extra: bakpapier
Zeef de bloem met 1 tl zout en de gist boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin 3 el olie en 300 ml lauw water. Meng dit met één hand in een ronddraaiende beweging vanuit het kuiltje tot een samenhangend geheel. Voeg indien nodig extra water toe. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak 10 min tot het soepel en elastisch is. Laat de deegbal in de kom, afgedekt met een vochtige theedoek, op een warme plek minimaal 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Rol het deeg uit en leg het op een stuk bakpapier op een bakplaat. Maak een grote plaatpizza, of snij het alvast in 12 vierkantjes.
Smeer de pesto op het deeg en verdeel de tomaat en mozzarella erover. Bestrooi de pizza met een beetje piment, basilicum en tijm. Druppel er olijfolie over en bak hem 15-20 min op 240°C in de oven.