Truffelaardappels met sjalottenjus

Een bekend ras truffelaardappel is de Vitelotte Noir. Het hele jaar verkrijgbaar, langwerpig van vorm met een dikke, zwartpaarse schil. Het paarse vruchtvlees smaakt niet naar truffels – de naam verwijst naar het uiterlijk – maar is wat zoeter en nootachtiger dan gewone piepers.

Truffelaardappels sjalottenjus
Fotografie Carlfried Verwaayen - Styling Marjolein Vonk - Receptuur en foodstyling Marjolein Wintjes en Eric Meursing
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Ingrediënten
4

banaansjalotten (langwerpige)

1

teen knoflook, fijngehakt

olijfolie

100 mL

rode wijn

50 mL

rode port

200 mL

groentebouillon

zout en versgemalen peper

1

kg truffelaardappels

2 el.

Turkse yoghurt

50 mL

sinaasappelsap

1 tl.

gemalen komijn

1

handsinaasappel, in ontvelde partjes

8

grote Kalamata-olijven 

Extra

pureestamper of pureeknijper

Bereidingswijze
Bereiding

Pel de sjalotten en snij ze in 4 lange parten. Fruit ze met de knoflook in een beetje olijfolie. Voeg de wijn, port en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vocht tot een gebonden jus inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Kook intussen de aardappels gaar. Laat iets afkoelen en pel de schil eraf. Stamp of knijp de aardappels tot puree. Voeg de yoghurt en net zoveel sinaasappelsap toe tot de puree lekker smeuïg is. Warm nog even door en breng op smaak met komijn en wat zout. Schep de sinaasappelpartjes en de olijven door de puree. Serveer met de sjalottenjus.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega