Truffelaardappels met sjalottenjus
Dit paarse vruchtvlees smaakt niet naar truffels, maar is wat zoeter en nootachtiger dan gewone piepers.

Een bekend ras truffelaardappel is de Vitelotte Noir. Het hele jaar verkrijgbaar, langwerpig van vorm met een dikke, zwartpaarse schil. Het paarse vruchtvlees smaakt niet naar truffels – de naam verwijst naar het uiterlijk – maar is wat zoeter en nootachtiger dan gewone piepers.
banaansjalotten (langwerpige)
teen knoflook, fijngehakt
olijfolie
rode wijn
rode port
groentebouillon
zout en versgemalen peper
kg truffelaardappels
Turkse yoghurt
sinaasappelsap
gemalen komijn
handsinaasappel, in ontvelde partjes
grote Kalamata-olijven
pureestamper of pureeknijper
Pel de sjalotten en snij ze in 4 lange parten. Fruit ze met de knoflook in een beetje olijfolie. Voeg de wijn, port en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vocht tot een gebonden jus inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Kook intussen de aardappels gaar. Laat iets afkoelen en pel de schil eraf. Stamp of knijp de aardappels tot puree. Voeg de yoghurt en net zoveel sinaasappelsap toe tot de puree lekker smeuïg is. Warm nog even door en breng op smaak met komijn en wat zout. Schep de sinaasappelpartjes en de olijven door de puree. Serveer met de sjalottenjus.