Boerenkool met knoflook
Dit boerenkoolrecept is een heerlijk vegetarisch bijgerecht. Makkelijk én smaakvol.

olijfolie
zakken voorgesneden boerenkool
tenen knoflook, geperst
lichtgezouten bouillon (of dito water)
rasp van citroen (biologisch)
grof gemalen zwarte peper
citroensap naar smaak
koekenpannen of grote wok
- Verwarm de olijfolie in de pan, schep de boerenkool erin en begin direct, op hoog vuur, te roerbakken. Gebruik zonodig meer olie.
- Giet er bouillon bij zodra de kool is geslonken, breng aan de kook, dek de pan af en stoof 2-3 min op laag vuur.
- Roer de knoflook erdoor en bak tot de kool beetgaar is. Maak af met rasp, peper en citroensap. Serveer op voorverwarmde borden.
Boerenkooltips
Boerenkool, de krullende held van de winterse velden die sneeuw en vorst als een ijsbeer verdraagt, kan binnen 15 minuten op tafel staan als de groente beetgaar wordt geroerbakt. Bijvoorbeeld in olijfolie, zoals de fantastische, biologische Arkè (zie www.olijfoliebeurs.nl) die prettig ‘groen’ smaakt. Blus de kool af met lichte bouillon en breng hem op smaak met peper, knoflook en citroenrasp. Lekker bij groene pasta, met citroenrasp, een scheut olie en geroosterde, gezouten zonnebloempitjes erdoor. Of bescheiden hoeveelheden Parmigiano Reggiano, in grove schilfers.