Basisrecept voor melkkefir

Gezonde bubbels die ook wel 'melkchampagne' worden genoemd. Dit recept uit Bruis belooft wat.

recept melkkefir maken
Barbara Serulus & Elise van Iterson

Melkkefir zou ontstaan zijn door herders in Kaukasus. Herders maakten kefir door verse melk van koeien, schapen of geiten in een open leren zak naast de deur te hangen. Iedereen die het huis binnenkwam, moest een paar keer met een stok tegen de zak slaan om zuurstof te laten circuleren en de fermentatie op gang te brengen. Na twee dagen was de melk fris, zuur en zelfs lichtjes bruisend. Vandaar de naam 'melkchampagne'. 

Meer fermenteren? Probeer eens dit recept voor waterkefir, of dit recept voor kombucha uit Bruis.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 6 porties
Voorbereidingstijd: 1 dag 0 uur 0 minuten
Kooktijd: 0 uur 15 minuten
Totale Tijd: 1 dag 0 uur 15 minuten
Ingrediënten
1 L

volle melk

1 à 2 tl melkkefirkorrels

Extra
1

glazen pot van 1,5 liter

Bereidingswijze
  1. Leg de korreltjes in de glazen pot en giet hier de melk over.
  2. Sluit de pot af met een dunne (kaas)doek en een elas­tiekje. Laat 24 uur fermenteren of tot de melk de con­sistentie heeft gekregen van vloeibare yoghurt.
  3. Filter de korreltjes uit de melkkefir. Giet hiervoor de drank door een (grove) zeef en roer voorzichtig met een spatel of houten lepel tot alle vloeistof door de zeef is gedrupt en de korreltjes achterblijven.
  4. Bewaar de kefir in een afsluitbare glazen pot in de koelkast.

Receptuur Barbara Serulus, Illustraties Elise van Iterson

Snelcursus waterkefirkorrels

  • De melkkefirkorreltjes zijn verlekkerd op dierlijke melk. Je kan koemelk ge­bruiken, maar ook geiten- of schapenmelk kunnen perfect tot kefir gefermen­teerd worden. Geitenmelk geeft een iets vloeibaar­dere kefir dan koemelk. Schapenmelk zorgt met zijn hoog eiwitgehalte dan weer voor een dikker eindresultaat.
  • Plantaardige melk laat zich niet makkelijk fermenteren met melkkefirkorreltjes. De korreltjes hebben name­lijk lactose nodig om zich lekker te voelen. Je kan zeker experimenteren met plantaardige melk, maar het resultaat is niet altijd consistent. Het meeste suc­ces heb je met kokosmelk. Het is soms nodig om de kokosmelk iets langer te laten fermenteren — zo’n twee à drie dagen — om een fris resultaat te krij­gen. Proef zelf wanneer je de kokoskefir lekker vindt smaken. Na twee à drie keer brouwen met kokosmelk is het nodig om de korreltjes opnieuw in dierlijke melk te leggen zodat ze zich kun­nen voeden.
  • Als je het ritme van melkke­fir brouwen even wil onder­breken, zet je ze met hun favoriete voedsel — melk — in de koelkast. Zo kan je ze tot drie weken bewaren. Reken voor een periode van drie weken op 1 liter melk om ze voldoende gevoed te houden.
  • Melkkefirkorrels groeien — net als waterkefirkor­rels — aan telkens als je kefir brouwt. Als je te veel korreltjes hebt, kan je ze doorgeven of bewaren op één van de bovenvermelde manieren.
  • Als je de kefir in een afge­sloten glazen pot verder laat fermenteren op kamertem­peratuur, nadat je de kefir­korreltjes eruit hebt gezeefd, zorg je ervoor dat de kefir begint te carboniseren. Zo krijg je een lichtbruisende versie van dit melkdrankje. Sommige mensen zijn hier dol op, anderen vinden het een vreemde sensatie. Test het zelf om uit te maken tot welk kamp je behoort.

    Drink, Poster, Food,
    Barbara Serulus & Elise van Iterson

    Bruis
    Barbara Serulus & Elise van Iterson
    BIS Publishers
    € 17,99

    KOOP BRUIS HIER

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Drank