Basisrecept voor melkkefir
Gezonde bubbels die ook wel 'melkchampagne' worden genoemd. Dit recept uit Bruis belooft wat.

Melkkefir zou ontstaan zijn door herders in Kaukasus. Herders maakten kefir door verse melk van koeien, schapen of geiten in een open leren zak naast de deur te hangen. Iedereen die het huis binnenkwam, moest een paar keer met een stok tegen de zak slaan om zuurstof te laten circuleren en de fermentatie op gang te brengen. Na twee dagen was de melk fris, zuur en zelfs lichtjes bruisend. Vandaar de naam 'melkchampagne'.
Meer fermenteren? Probeer eens dit recept voor waterkefir, of dit recept voor kombucha uit Bruis.
volle melk
1 à 2 tl melkkefirkorrels
glazen pot van 1,5 liter
- Leg de korreltjes in de glazen pot en giet hier de melk over.
- Sluit de pot af met een dunne (kaas)doek en een elastiekje. Laat 24 uur fermenteren of tot de melk de consistentie heeft gekregen van vloeibare yoghurt.
- Filter de korreltjes uit de melkkefir. Giet hiervoor de drank door een (grove) zeef en roer voorzichtig met een spatel of houten lepel tot alle vloeistof door de zeef is gedrupt en de korreltjes achterblijven.
- Bewaar de kefir in een afsluitbare glazen pot in de koelkast.
Receptuur Barbara Serulus, Illustraties Elise van Iterson
Snelcursus waterkefirkorrels
- De melkkefirkorreltjes zijn verlekkerd op dierlijke melk. Je kan koemelk gebruiken, maar ook geiten- of schapenmelk kunnen perfect tot kefir gefermenteerd worden. Geitenmelk geeft een iets vloeibaardere kefir dan koemelk. Schapenmelk zorgt met zijn hoog eiwitgehalte dan weer voor een dikker eindresultaat.
- Plantaardige melk laat zich niet makkelijk fermenteren met melkkefirkorreltjes. De korreltjes hebben namelijk lactose nodig om zich lekker te voelen. Je kan zeker experimenteren met plantaardige melk, maar het resultaat is niet altijd consistent. Het meeste succes heb je met kokosmelk. Het is soms nodig om de kokosmelk iets langer te laten fermenteren — zo’n twee à drie dagen — om een fris resultaat te krijgen. Proef zelf wanneer je de kokoskefir lekker vindt smaken. Na twee à drie keer brouwen met kokosmelk is het nodig om de korreltjes opnieuw in dierlijke melk te leggen zodat ze zich kunnen voeden.
- Als je het ritme van melkkefir brouwen even wil onderbreken, zet je ze met hun favoriete voedsel — melk — in de koelkast. Zo kan je ze tot drie weken bewaren. Reken voor een periode van drie weken op 1 liter melk om ze voldoende gevoed te houden.
- Melkkefirkorrels groeien — net als waterkefirkorrels — aan telkens als je kefir brouwt. Als je te veel korreltjes hebt, kan je ze doorgeven of bewaren op één van de bovenvermelde manieren.
- Als je de kefir in een afgesloten glazen pot verder laat fermenteren op kamertemperatuur, nadat je de kefirkorreltjes eruit hebt gezeefd, zorg je ervoor dat de kefir begint te carboniseren. Zo krijg je een lichtbruisende versie van dit melkdrankje. Sommige mensen zijn hier dol op, anderen vinden het een vreemde sensatie. Test het zelf om uit te maken tot welk kamp je behoort.
Bruis
Barbara Serulus & Elise van Iterson
BIS Publishers
€ 17,99