Basisrecept voor waterkefir
Een recept uit Bruis. Ideaal om te maken als je nieuw bent in de wereld van fermenteren.

Over de herkomst van waterkefir bestaan verschillende verhalen. Ze duiken op in de geschiedenis van Japan, Tibet, de Kaukasus en Mexico. Een ding wat we zeker weten, is dat het van nature sprankelende drankje een goede dorstlesser is. De zure en boterachtige smaak maken het op zijn allerminst een interessant experiment. Kefir is makkelijk om te maken, aan de slag dus.
Meer fermenteren? Probeer eens dit recept voor melkkefir, of dit recept voor kombucha uit Bruis.
waterkefirkorrels
50 à 100 g ongeraffineerde rietsuiker (naar smaak)
gefilterd water
citroen, uitgeperst of in schijven
evt. 1 droge vijg (onbehandeld)
glazen pot van 1,5 liter
- Meng het water met de suiker in de glazen pot. Roer goed tot de suiker* is opgelost.
- Voeg de kefirkorrels, het citroensap of de citroenschijven en eventueel de vijg** toe.
- Sluit de pot af met een dunne (kaas)doek en een elastiekje. Laat 48 uur fermenteren.
- Zeef na twee dagen de korrels uit de vloeistof. Je kan meteen een nieuwe batch starten met de gebruikte kefirkorrels***.
- Giet de waterkefir in glazen flessen en sluit af.
- Laat de flessen nog een dag of twee op kamertemperatuur staan, zodat de drank kan carboniseren. Waterkefir fermenteert snel, dus let op dat de druk in de fles niet te groot wordt, anders heb je kans op ontploffingsgevaar. Zet de waterkefir in de koelkast om de fermentatie te stoppen.
Receptuur Barbara Serulus, Illustraties Elise van Iterson
*Suiker
Kefirkorrels kunnen ook andere zoetmakers dan suiker omzetten. Zo kun je water zoeten met ahornsiroop of agave-, rijst- of gerststroop.
**Vijgen
Of je nu wel of geen vijg moet toevoegen aan je kefir is een vraag die al voor vele discussies heeft gezorgd tussen mijn moeder en mij. Zij doet dit steevast wel. Want hoewel ik haar geïntroduceerd heb in het kefir brouwen met een recept zonder vijg, is ze toch zo voortvarend geweest om zelf te gaan googelen. Op het wereldwijde web vond ze veel recepten die een vijg toevoegden, dus deed zij het ook. Omdat haar kefirkorrels waanzinnig hard groeien en blaken van gezondheid, kon ik het niet laten om op zoek te gaan naar de reden. Zo bleek dat vijgen erg veel mineralen bevatten, zoals calcium, ijzer, kalium en selenium, die de groei van de kefirkorrels bevorderen.
***Herbruiken kefirkorrels
Na het brouwen van kefir blijven de kefirkorrels over. Deze gebruik je normaliter voor een nieuwe fermentatieronde. Omdat kefir brouwen een snel proces is, vind je het misschien wat veel om elke twee dagen een nieuwe batch op te starten. Als je even pauze wilt, kun je de korrels in een water-suikeroplossing in de koelkast zetten. Zo kun je ze 2 weken bewaren zonder extra te voeden.
Bruis
Barbara Serulus & Elise van Iterson
BIS Publishers
€ 17,99