Matchapavlova met passievruchtencurd en vanilleroom
Het ultieme kersttoetje dat je van tevoren kunt maken.

Van matcha tot spirulina: de knalgroene poeders zijn bezig aan een flinke opmars. De combinatie van het groenetheepoeder matcha met het friszure van de passievruchten maakt dat je van dit dessert eindeloos wil dooreten. Je kunt ook het algenpoeder spirulina gebruiken, dat geeft met z’n heel licht ziltige smaak een mooi, bijna hartig accent aan dit verder heerlijk zoete dessert.
Dit recept is afkomstig uit ELLE à Table. Meer feestelijke recepten? Bestel nu ELLE à Table zonder verzendkosten voor maar €7,99. Ook leuk als kerstcadeau!
(onbespoten) minneola’s of mandarijnen, het sap (ca 200 ml) en de geraspte schil
passievrucht, de pulp
kristalsuiker + extra
boter, op kamertemperatuur
eidooiers, losgeklopt
maizena
eiwitten, op kamertemperatuur
kristalsuiker
wittewijnazijn
wijnsteenzuur
maizena
tot 3 el matchapoeder (of 4 el spirulinapoeder premium quality)
mascarpone
sinaasappelaroma
vanillesuiker
ter garnering: kleine paarse shisoblaadjes en/of granaatappelbloesem
staande mixer
bakplaat
bakpapier
deegschraper
- Maak de curd het liefst 1-2 dagen van tevoren. Verhit in een steelpan het minneolasap met de passievruchtenpulp, suiker en boter.
- Klop in een grote kom de eidooiers schuimig met de maïzena.
- Blijf tussendoor roeren in de steelpan, totdat alle ingrediënten zijn opgelost. Schenk het dan bij het maïzena- mengsel. Schenk de vloeistof terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat even doorkoken. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met een snuf zout en 2 el van de minneolarasp. Laat de passievruchtencurd afkoelen en zet koud weg tot gebruik.
- Meng voor de minneolasuiker de rest van de rasp met 60 g suiker. Laat op een warme plek drogen.
- Verwarm de oven tot 90°C. Doe de eiwitten in een brand- schone, vetvrije kom en klop ze in de lage stand van de mixer in een paar min schuimig. Verhoog dan de snelheid ietwat en klop de eiwitten nog iets steviger op.
- Zet de machine in de hoogste stand en voeg 1 el suiker toe. Wacht steeds 1-2 min tot de suiker helemaal is opgeno- men voordat je er de volgende hoeveelheid aan toevoegt. Nadat je alle suiker hebt verwerkt klop je net zo lang door tot alle suiker volledig is opgelost (zo’n 10 min) en het eiwitmengsel stevig en glanzend is.
- Voeg terwijl de machine draait azijn, wijnsteenzuur, maïzena, matchapoeder en een snuf zout toe. Klop nog een minuut of 2.
- Schep het matchaschuim op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak 1 grote cirkel (of 6-8 kleintjes) zo groot als je zelf wilt. Smeer het eiwitschuim met een deegschraper in de vorm van een golvende cirkel met opstaande rand. Bak de matchameringue in de voorverwarmde oven in ca 1,5 uur krokant. Zet de oven uit en laat de matchameringue in de oven totdat hij volledig is afgekoeld (dat duurt wel een aantal uren).
- Leg vlak voor het serveren de meringue heel voorzichtig op een serveerschaal. Klop de mascarpone los met het sinaasappelaroma en de vanillesuiker en bestrijk de meringue ermee. Schep er de passievruchtencurd op en garneer de pavlova met de minneolasuiker en evt de shisoblaadjes.
Met trots presenteren wij ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen. Met recepten en tips van de beste food writers, fotografen en stylisten om je vingers bij af te likken en je ogen uit te kijken.