Chocolade-hazelnootcake met rozegrapefruitcurd

Deze cake heeft een rijke smaak maar een lichte textuur, perfect voor een chocoladetaart.

chocoladetaart grapefruit
Alan Jensen

Deze cake heeft een rijke smaak maar een lichte textuur, perfect voor een chocoladetaart. De combinatie van pure chocolade en roze grapefruit moet je proeven om ’m te kunnen snappen. Het bittere van de grapefruit wekt de cake tot leven en maakt er een feestelijke showstopper van, die toch eenvoudig te maken is.

Meer van dit soort heerlijke recepten? Koop nu ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 8 - 10 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 30 minuten
Kooktijd: 1 uur 0 minuten
Totale Tijd: 1 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor de curd
2

roze grapefruits, het sap en de geraspte schil

1

limoen, het sap

100 g

fijne kristalsuiker

125 L

boter + 25 g

3

eieren

1

eidooier

Voor de cake
Bereidingswijze
  1. Begin met de grapefruitcurd. Doe het sap en de geraspte schil met de suiker en 125 g boter in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met een klein laagje water op middelhoog vuur en verwarm au bain-marie tot de boter helemaal is gesmolten. Roer regelmatig met een garde. Voeg de eieren en de eidooier toe en blijf kloppen, tot het mengsel langzaam warm wordt en bindt. Dit duurt minstens 20 min. Haal de pan van het vuur zodra de curd dik genoeg is en je de achterkant van een lepel ermee kunt bedekken. Klop de overige 25 g boter erdoor. Giet in een gesteriliseerde pot en laat afkoelen. Zet in de koelkast om verder op te stijven. Je kunt de curd een paar weken bewaren. 
  2. Maak nu de cake. Vet de springvormen in en bekleed ze met bakpapier. Verwarm de oven tot 170°C. Roer de gemalen hazelnoten, zelfrijzend bakmeel, cacao, zout, baksoda en bakpoeder in een grote kom door elkaar. 
  3. Verwarm in een kleine pan met dikke bodem de golden syrup met de boter en suiker op laag vuur tot de boter en suiker zijn gesmolten. Haal van het vuur en voeg de fijngehakte chocolade toe. Roer tot een egaal mengsel. Zet opzij en laat iets afkoelen. 
  4. Klop de zure room met de eieren en vanillepasta goed door elkaar. Giet het goldensyrup-chocolademengsel bij de droge ingrediënten en meng goed. Voeg het zureroom-eimengsel toe en roer tot een glad beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee springvormen. Bak 30-40 min in de oven, of tot een satéprikker er droog uitkomt. 
  5. Laat de cakes helemaal afkoelen op een rooster. Verwijder de springvorm. Ga verder met de garnering terwijl de cake afkoelt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de plakjes grapefruit erover. Verlaag de oventemperatuur tot 150°C en rooster de plakjes grapefruit 20 min. Keer halverwege. 
  6. Verdeel de mascarpone over de eerste cake, gevolgd door een dikke laag grapefruitcurd en wat parten verse grapefruit. Leg de tweede cake erbovenop en zet ze in de koelkast terwijl je de ganache maakt. 
  7. Breng in een kleine pan de slagroom tegen de kook aan. Haal van het vuur en roer de fijngehakte chocolade erdoor. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en het mengsel dikker wordt. Haal de taart uit de koelkast en verdeel de warme ganache erover. Versier de cake met plakjes geroosterde grapefruit en dennentakjes.

Meer culinaire inspiratie?

Met trots presenteren wij ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen. Met recepten en tips van de beste food writers, fotografen en stylisten om je vingers bij af te likken en je ogen uit te kijken.

LEES MEER OVER ELLE À TABLE

elle à table
ELLE à Table
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder