IJstaart met karamel en chocolade uit Rutger Bakt de 100 allerbeste recepten

Het nieuwste bakboek van Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek!

ijstaart uit rutger bakt
Saskia Lelieveld

In deze ijstaart wordt het romige vanille-ijs afgewisseld door laagjes zachte karamel en knapperige chocolade. Het ijs maak je zelf. Schrik naar niet van, het is namelijk heel makkelijk. Dit ijs maak je namelijk zonder ijsmachine of andere moeilijke apparaten. Het enige dat je nodig hebt is een (hand)mixer, of een gard en getrainde armspieren.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 8 - 10 porties
Ingrediënten
Voor de karamelsaus
50 mL

water

200 g

suiker

175 mL

slagroom

20 g

boter

1

snuf (zee)zout 

Voor het ijs
1/2

vanillestokje

397 mL

blikje gezoete gecondenseerde melk

500 mL

 slagroom

Verder nodig
100 g

pure chocolade, gesmolten

1

recept karamelsaus

Bereidingswijze
Voor de karamelsaus
  1. Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng het aan de kook. Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat, zonder het daarbij door te roeren. Verwarm intussen de slagroom tot tegen het kookpunt. 
  2. Voeg als de karamel goudbruin is de room toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! De karamel kan gaan klonteren. Dit is geen probleem, blijf alles rustig doorroeren tot het een gladde saus is. 
  3. Haal de saus van het vuur, voeg de boter en een snuf (zee)zout toe en roer nog even goed door. Roer de karamelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer door om de vorming van suikerkristallen in je saus tegen te gaan. Serveer de saus (lauw)warm of koud
Voor de ijstaart
  1. Bekleed een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de gecondenseerde melk en de slagroom in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) lobbig. 
  2. Verdeel een dun laagje van het roommengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade en karamelsaus over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel over en strijk weer glad. Sprenkel hier weer wat gesmolten chocolade en karamelsaus over en ga zo door tot de vorm vol zit. Houd van de karamelsaus wat over voor de garnering. 
  3. Klap het overhan- gende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal een nacht in de vriezer. Haal voor het serveren de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en besprenkel de ijstaart met de overgebleven karamelsaus. 

Dit recept is afkomstig uit Rutger bakt de 100 allerbeste recepten, het nieuwste boek van Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek.

Rutger bakt de 100 allerbeste recepten - Carrera €29,99

Koop het boek hier

rutger bakt
Rutger Bakt
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder