Basisrecept: zo maak je de allerlekkerste havermout

+ 5 lekkere variaties!

Gezond havermout ontbijt met bosbessen
Marina Jerkovic /Picture PressGetty Images

Wil je havermout maken? We feel you. Havermout is namelijk ons favoriete gezonde ontbijt. Het is hartstikke voedzaam (hallo langzame koolhydraten + vezels!), laag in kcal, heerlijk warm (= ideaal voor in de koude wintermaanden) en je kan er mee variëren tot je een ons weegt.

Basisrecept: zo maak je havermout

  • Ik gebruik altijd een mix van plantaardige melk (kokosdrink of amandelmelk) en water. Zelf houd ik van een zachtere en dus minder stevige structuur. Om dat te bereiken gebruik ik 160 ml plantaardige melk + 80 ml water.
  • Om het allemaal nog makkelijker te maken gebruik ik Amerikaanse cups: 1/3 cup havermout versus 1 cup melk of water.
  • Het zout klinkt gek, maar zorgt er alleen voor dat je havermout (zeker in combinatie met andere ingrediënten) meer smaak krijgt. Je kunt het natuurlijk ook weglaten.
  • Je kunt havermout ook van tevoren maken en later opwarmen. Voeg bij het opwarmen een extra scheutje melk toe zodat het niet te stevig is.

    Voor 1 portie

    • 30 gram havermout
    • 160-240 ml (plantaardige) melk of water (meer of minder naar smaak)
    • 1 mespuntje zout

      Bereidingswijze

      1. Doe de havermout met de melk of water en het zout in een pannetje. Zet op middelhoog vuur en verwarm al roerende.
      2. De melk gaat na een paar minuten bubbelen. Dit is de bedoeling, maar om te voorkomen dat het aankoekt moet je regelmatig blijven roeren.
      3. Na ongeveer vijf minuten heb je de gewenste dikte. Serveer warm.

        Zien: zó maak je de allerlekkerste pannenkoeken van havermout

        Havermout variaties

        Eigenlijk is alles lekker met havermout, maar om je alvast op weg te helpen selecteerden we onze favoriete combinaties.

        • Pindakaas, banaan, honing en walnoten
        • Chocolade, peer, sinaasappelrasp en hazelnoten
        • Bosbessen, frambozen en zonnebloempitten
        • Goji berry's, bosbessen en amandelen
        • Gestoofde appel, kaneel en rozijnen

          This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

          This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
          Advertentie - Lees hieronder verder
          Meer van Gezonde recepten