Recept: stap voor stap pain au chocolat maken

Wie zegt er nu nee tegen een pain au chocolat?

pain au chocolat
SIMONE VAN DEN BERG

Gek op croissants? Maak dan ook eens pain au chocolat. Dit recept uit de Broodbijbel is ontzettend duidelijk en handzaam, waardoor zelfs onervaren bakkers ermee aan de slag kunnen. Let wel: er wordt gebruik gemaakt van verse gist en tarwedesem. 

Tip: Voor de ultieme pain au chocolat kun je beter een chocolade uit de supermarkt gebruiken, dat zou te veel smelten en uit het deeg lopen. Koop liever bij een bakwinkel bakvaste chocoladestaafjes, deze zijn bestand tegen oventemperaturen tot 200 graden, zo gaat er geen chocolade verloren! 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 14 porties
Kooktijd: 4 uur 30 minuten
Totale Tijd: 4 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor het deeg
500 g

tarwebloem 

140 g

water

140 g

melk

32 g

verse gist

40 g

tarwedesem

40 g

boter

55 g

kristalsuiker

12 g

zout

280 g

koude boter, om te toeren

Verder nodig
28

bakvaste chocoladestaafjes

50 g

losgeklutst ei

strooibloem

Bereidingswijze
  1. Maak 1 dag van tevoren van alle ingrediënten, behalve de boter om te toeren, een matig afgekneed deeg. Vorm een platte, rechthoekige plak van het deeg en dek af met plasticfolie. Laat 10 minuten in de vriezer rusten en leg het deeg daarna in de koelkast. 
  2. Rol de volgende ochtend het deeg uit tot een plak van circa 15 bij 30 centimeter. Rol de toerboter uit tot een plak van 15 bij 15 centimeter en leg deze op de deegplak. Vouw de boter in het deeg waardoor je een plak deeg, boter en deeg krijgt. Rol de plak vervolgens uit tot een plak van 20 bij 60 centimeter. Vouw het deeg in drieën, dek het af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 
  3. Draai het deeg een kwartslag, rol het weer uit tot een plak van 20 bij 60 centimeter. Vouw het deeg in drieën, dek het af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Herhaal de vorige stap: draai het deeg een kwartslag, rol het weer uit tot een plak van 20 bij 60 centimeter. Vouw het deeg in drieën en dek het af met plasticfolie. Je hebt nu 27 lagen getoerd. Laat het deeg 60 minuten rusten in de koelkast. 
  5. Rol het deeg uit tot een plak van 32 bij 63 centi- meter. Snijd de plak in tweeën zodat elke plak 16 bij 63 centimeter wordt. Snijd 7 banen van 9 centimeter. De 14 plakjes zijn dan uiteindelijk 9 centimeter breed en 16 centimeter lang. 
  6. Leg een chocoladestaafje van 9 centimeter op het plakje en rol het op. Leg er nog een chocoladestaafje op en rol door zodat de staafjes er helemaal in gerold zijn. Bestrijk de broodjes voorzichtig met losgeklopt ei en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 75 minuten rijzen. 
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  8. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oven- temperatuur naar 160 °C. Bak de pain au chocolate in 18 tot 20 minuten.
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Brood bakken