Bakken met Laura de Grave: hét recept voor Zeeuwse bolussen van Bakkerij van Meijel

Regelrecht uit Zeeland!

zeeuwse bolussen op een bakplaat
Hans de Kort

In 'Bakken met...' delen we de lekkerste recepten om te bakken van onze favoriete koks, patissiers, kookboekauteurs en andere lekkerbekken delen. Zowel zoet als hartig, niet te moeilijk en altijd gruwelijk lekker. Deze week het recept voor Zeeuwse bolussen van Bakkerij van Meijel uit het Nederland Kookboek van Laura de Grave. 

Voor het Nederland Kookboek ging Laura met haar elektrische motor langs alle Nederlandse provincies om lokaal eten uit elke streek van het land te proeven. Niet alleen omdat het duurzamer en natuurlijker is, maar vooral omdat het zo lekker is! In dit inspirerende boek laat ze zien wat Nederland allemaal te bieden heeft op culinair vlak, aan de hand van mooie verhalen, prachtige foto's en en recepten die je meteen de keuken in trekken. De recepten en verhalen komen van lokale bakkers, koks, producenten en ga zo maar door. Een aanrader voor iedereen die van lekker eten houdt en erover wil leren. 

Koop het Nederland Kookboek van Laura de Grave hier

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 10 porties
Voorbereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Kooktijd: 0 uur 25 minuten
Totale Tijd: 1 uur 55 minuten
Ingrediënten
Voor de bolussen
350 g

tarwebloem

21 g

verse gist of 7 g gedroogde gist (1 zakje)

250 mL

koude volle melk

7 g

zout

10 1/2 g

witte basterdsuiker

35 g

ongezouten roomboter

400 g

donkere basterdsuiker, om de bolussen in te rollen

Keukenspullen

mixer met deeghaken

weegschaal

bakpapier

Bereidingswijze
  1. Doe bloem, gist en melk in een mengkom. Mix met een mixer met deeghaken 3 minuten op de laagste stand. Mix nog 3 minuten op stand 2.
  2. Voeg zout, witte basterdsuiker en boter in stukjes toe. Mix weer 3 minuten op de laagste stand. Mix nog 3 minuten op stand 2 tot een samenhangend deeg. 
  3. Bestuif je werkblad licht met bloem. Stort het deeg erop en verdeel het deeg in 10 stukjes van circa 65 g per stuk. Rol de stukjes op tot bolletjes door je hand losjes erop te leggen en een draaiende beweging te maken. 
  4. Bestrooi het werkblad ruim met de donkere basterdsuiker. Leg de bolletjes in de suiker. Rol de bolletjes in de suiker met je handen tot dunne ‘kroketten’ van 15 cm lang. 
  5. Rol de ‘kroketten’ in de suiker met twee handen van binnen naar buiten uit tot lange dunne slierten van +/- 55 cm lang.  
  6. Neem een uiteinde tussen duim en wijsvinger en rol op tot bolussen (in een spiraal). Zorg ervoor dat de uiteinden aan de onderkant komen en de ringen strak naast (en niet op) elkaar. 
  7. Leg de bolussen zo ver mogelijk van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt met een droge theedoek 1,5 uur rijzen. Laat niet langer rijzen dan deze tijd; dan ontstaan er vouwen in het deeg. Verwarm ondertussen de oven tot 225 °C. (Als je oven hoger kan, kun je hem tot 250 °C zetten. Houd dan wel de bolussen goed in de gaten en houd een iets kortere oventijd aan.)
  8. Bak de bolussen in circa 8-10 minuten goudbruin en gaar. Stort ze gelijk na het bakken. Let op: raak de vloeibare suiker niet aan, deze is gloeiend heet. Was eventueel gelekte suiker er gelijk af.

Laura: 'Het in de suiker rollen van het deeg tot lange slierten is echt een ambacht. Persoonlijk vind ik dit verdraaid lastig. Daarom rol ik ze thuis eerst kort tussen mijn handen, en vervolgens afwisselend op een schoon werkblad en in de suiker. Let op: rol per bolus niet te lang. Gooi overgebleven suiker niet weg. Dit kun je gewoon hergebruiken.'

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder