Bakken voor (bal)Koningsdag: zo maak je zelf een oranje tompouce

Volgens het recept van patissier WALDO!

oranje tompouce op marmeren ondergrond
WALDO

WALDO is mijn vaste adresje voor de lekkerste brownies, taartjes en éclairs in Amsterdam. Ik ben gezegend met zijn winkel op minder dan 100 meter afstand, maar loop er meestal met een boog omheen: een blik op zijn toonbank en ik beland even later thuis met 7 verschillende soorten taartjes en ook nog een paar brownies. Probeer dat maar eens aan jezelf te verantwoorden ;) 

Speciaal voor deze wel erg bijzondere Koningsdag delen we Waldo's recept voor oranje tompoucen. Met dit recept maak je er 8, maar je kunt het recept prima halveren (of verdubbelen, als je écht honger hebt). 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 8
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
Voor de Zwitserse room
500 g

volle melk 

120 g

kristalsuiker

150 g

eigeel (van zo'n 7-8 eieren)

75 g

bloem

1

vanillestokje (alleen het merg)

300 g

slagroom

2

gelatineblaadjes

Voor de tompouce
8

plakjes roomboterbladerdeeg

200 g

poedersuiker

50 g

wortel- of citroensap, of eiwit

1

sinaasappel, alleen de rasp (optioneel)

Bereidingswijze
  1. Snijd de bladerdeegplakjes 1 keer precies doormidden. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en laat dit op een bakplaat met bakpapier rusten. 
  2. Giet voor de banketbakkersroom 400 gram van de melk in een steelpan. Voeg de suiker en het vanillemerg toe en breng aan de kook. Meng de bloem, eidooiers en resterende melk in een kom. Roer dit met een garde tot een gladde massa.  
  3. Giet zodra de melk kookt het eimengsel in de pan. Blijf goed roeren, zo voorkom je klontjes. Laat al roerend 3 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een schaal en dek direct af met een stuk vershoudfolie. Laat volledig afkoelen in de koelkast. 
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakje met koud water en leg een voor een de gelatineblaadjes erin. Laat deze maximaal 15 minuten weken. Bak het bladerdeeg 15-18 minuten in de oven goudbruin en krokant. Laat afkoelen. 
  5. Klop de slagroom stevig tot de structuur van dikke yoghurt en haal de banketbakkersroom uit de koelkast. Doe de banketbakkersroom in een grote kom en roer tot een gladde massa. Haal de gelatineblaadjes uit het water (knijp ze niet uit, je hebt het aanhangende vocht nodig) en smelt ze in een pannetje op laag vuur. Giet de gelatine bij de banketbakkersroom en roer wederom goed door. Meng nu ook de slagroom voorzichtig door de banketbakkersroom. Je hebt nu Zwitserse room. 
  6. Meng voor het glazuur het wortelsap met de poedersuiker en eventueel een beetje sinaasappelrasp. Besmeer de onderkant van de helft van het bladerdeeg met een dun laagje glazuur (zo heb je altijd een mooie rechte bovenkant). 
  7. Vul een spuitzak met de Zwitsere room en spuit twee banen room naast elkaar op het bladerdeeg zonder glazuur, zodat de room royaal is verdeeld. Leg de bovenkant met de glazuurkant naar boven erop, plaats je geweldige creatie op een mooi Delfts Blauw bordje met een gouden vork, neem voor je gaat proeven een mooie foto voor Insta en deel je genietmoment zodat je toch een beetje samen bent met je vrienden 😊 Smakelijk en met een beetje geluk kan je er nog 7 maken.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet