Supermakkelijk toetje uit de voorraadkast: fruitcrumble

Wedden dat je alle ingrediënten in huis hebt?

Fruitcrumble met ijs
Arx0ntGetty Images

Zin in een lekker toetje of iets zoets in general, maar geen zin om al teveel moeite te doen of uberhaupt naar de supermarkt te lopen? Een fruitcrumble is het antwoord op al je vragen en gebeden. Gemaakt met ingrediënten die je hoe dan ook nog in de voorraadkast hebt liggen, niet té ongezond en dan hebben we het nog niet eens over hoe makkelijk het is. Dus, waar wacht je nog op? 

Tip 1: je kunt de portie zo klein en groot maken als je zelf wilt. Ben je alleen? Maak dan een kwart portie. Ben je met een grote groep of wil je de rest invriezen? Maak dan een dubbele hoeveelheid. 

Tip 2: gebruik vers of diepvries fruit, welke soort je ook in huis hebt. Denk aan rood fruit (een of meerdere soorten), appels, peren, rabarber, pruimen, abrikozen en ga zo maar door! Het belangrijkst is dat er in ieder geval één fruitsoort in zit die voldoende vocht afgeeft. 

Tip 3: gek op noten? Voeg wat grof gehakte noten naar smaak toe aan het crumblemengsel, voor het in de oven gaat! 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 8
Totale Tijd: 0 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor de vulling:
750 g

fruit (vers of uit de diepvries), in stukjes van 2 cm

100 g

kristalsuiker

2 el.

citroensap

1 el.

maizena

Voor de crumble:
100 g

bloem

50 g

havervlokken (of havermout)

100 g

kristal- of bruine basterdsuiker 

1 tl.

bakpoeder

150 g

ongezouten roomboter, in blokjes

1

snufje zout

Optioneel: kaneel naar smaak

Optioneel: ijs of (gezoete) crème fraîche 

Ovenschaal

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het fruit met de ingrediënten voor de vulling. Verdeel over de ovenschaal
  2. Meng de bloem met de havermout, suiker, bakpoeder, zout en eventueel kaneel. Wrijf de boter met je vingers door het bloemmengsel tot grove kruimels. Verdeel over het fruit. 
  3. Bak de fruitcrumble 30-35 minuten in de oven tot je het fruit aan de zijkanten ziet bubbelen, de crumble goudbruin kleurt en begint te geuren. Laat de crumble een minuut of tien afkoelen. Serveer eventueel met ijs of (gezoete) crème fraîche. 
Advertentie - Lees hieronder verder