Hét recept voor perfecte oliebollen

Lieke Sniekers zocht minutieus voor je uit hoe je de allerbeste oliebol maakt. En geeft je het recept.

recept perfecte oliebollen
Photo by Ira Heuvelman-DobrolyubovaGetty Images

Oliebollen: je eet ze misschien maar één keer per jaar. Maak het verhitten van al die liters olie de moeite waard en versla de gebakskraam met je eigen gefrituurde deegwaren. Zet de ramen open en eventueel een badmuts op

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 1 - 20
Totale Tijd: 0 uur 30 minuten
Ingrediënten
500 mL

volle melk, op kamertemperatuur

14 g

gedroogde gist

1

ei, losgeklopt

50 g

roomboter, op kamertemperatuur 

500 g

bloem

10 g

zout

2 tl.

kaneel

250 g

rozijnen, geweld en zorgvuldig afgedroogd

150 g

krenten, geweld en zorgvuldig afgedroogd

1/2

citroen, schoongeboend

2 L

zonnebloemolie

Poedersuiker

Extra

Frituurpan of braadpan met dikke bodem

Frituurthermometer

Theedoek

Bereidingswijze
  1. Meng de melk met de gist in een grote kom. Klop het ei los en meng samen met de roomboter door het melkmengsel. Meng de rest van de ingrediënten in een tweede kom. Doe dat bij het melkmengsel en meng met een pollepel. Laat 10 min staan. 
  2. Roer dan nog een paar min door. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat op een warme plek ongeveer 50 min rijzen. Roer het deeg nog even goed door en laat het 3 min staan. Verwarm de zonnebloemolie tot 175-180°C in de frituurpan of braadpan. Controleer de temperatuur met de frituurthermometer.
  3. Doop 2 lepels of een ijsboltang achtereenvolgens in het vet en in het oliebollenbeslag. Laat een bolletje deeg in het vet glijden en bak in 5-6 min bruin en gaar. Frituur niet meer dan 5 oliebollen tegelijkertijd, anders daalt de temperatuur te snel. Herhaal tot het beslag op is. 
  4. Laat de oliebollen uitlekken en afkoelen in een vergiet bekleed met keuken-papier. Bestrooi pas vlak voor consumptie met poedersuiker. 

Tip: bak je de bollen al overdag? Bewaar ze dan in een plastic zak buiten de koelkast.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet