Poire belle-hélène revisitée: chococake met koffieperen en witte choco-misosaus

We gooien de boel om en maken de toffe taart een stuk spannender.

Poire belle Helene
Remko Kraaijeveld

Poire Belle-Hélène, die toffe retropeer met warme chocoladesaus en een bol ijs, wie kent ’m niet? We gooien de boel om en pocheren de peren in koffie, leggen ze op chocoladecake en geven er wittechocolade-misosaus bij. Dit alles met een handje spannende specerijen. Een feestelijker toetje krijg je niet! 

Meer Franse kerstrecepten? Check ons ultieme Franse kerstmenu

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 45 minuten
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 1 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor de gepocheerde peren
8

kleine stoofpeertjes

600 mL

sterke espressokoffie

4

blaadjes verse laurier, bestel ze bij de groenteboer of gebruik gedroogde

150 g

basterdsuiker

1 1/2 tl.

fijngemalen kardemom uit de vijzel

Paar verse sinaasappelschillen

2

kruidnagels

Voor de cake
200 g

suiker

125 g

zelfrijzend bakmeel

4 el.

cacao

Snuf bakpoeder

Snuf zout

125 mL

karnemelk

2

eieren

1 tl.

vanille-essence

75

boter, gesmolten

3 el.

amandelpasta, hazelnootpasta, pindakaas of tahin

Choco-misosaus
175 mL

slagroom

175 g

witte chocolade

10

limoenblaadjes (diepvries, toko)

1/2

tot 1 el witte misopasta (toko)

Voor de versiering
175 mL

slagroom

3 el.

gembersiroop

Roze peperbessen, om te garneren

Handje gehakte pistachenootjes, om te garneren

Extra

Taartvorm Ø 20 cm

Satéprikker

Mixer

Bereidingswijze
Voorbereiden
  1. Schil de peren en zet ze op met de koffie, 100 ml water, de suiker en de overige ingredienten. Pocheer 45 min of tot ze zacht zijn. 
  2. Verwarm de oven tot 180°C en maak intussen de cake: meng alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een andere kom de melk, eieren, vanille-essence, gesmolten boter en amandelpasta. Meng dit door de droge mix tot een glad deeg. Vet de vorm in en giet het beslag erin. Zet de cake in het midden van de oven en bak in 45 min gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Afmaken
  1. Maak de witte chocolade-misosaus: doe de slagroom in een steelpan met de witte chocolade, de limoenblaadjes en de misopasta. Laat op zacht vuur smelten en neem de pan dan van het vuur. Laat enigszins afkoelen zodat de saus indikt. 
  2. Neem de peren uit de koffie en kook die in tot een siroop. Snij het bovenste gedeelte van de cake er evt af om hem vlak te maken. Prik de cake in met een satéprikker en schenk de koffiesiroop erover. 
  3. Klop de slagroom met de gembersiroop net iets verder dan lobbig. Bestrijk de cake met slagroom, giet er wittechocosaus over en zet de peren erop. Garneer met rozepeperbesjes en gehakte pistachenootjes.

 Receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld, styling Lisa van der Klok

Over miso

Miso is een gefermenteerd mengsel van soja- bonen, zout en vaak ook granen met een unieke, hartige smaak. in Japan heeft iedere streek zijn eigen variant. de smaak hangt af van terroir, rijping en vakmanschap. daar haalt onze ‘toko-miso’ het niet bij, maar het blijft een interessante smaakmaker. Juist ook in zoete gerechten. neem shiromiso of witte miso, die is milder. Het is overigens niet echt wit, eerder karameltoffee. en dat is precies hoe die witte chocosaus zal smaken met een lepeltje miso: naar toffee. als je het product niet kent, voeg dan eerst ½ el toe, meng goed en proef. is het niet sterk genoeg, dan kun je altijd meer toevoegen.

Advertentie - Lees hieronder verder