Poire belle-hélène revisitée: chococake met koffieperen en witte choco-misosaus
We gooien de boel om en maken de toffe taart een stuk spannender.

Poire Belle-Hélène, die toffe retropeer met warme chocoladesaus en een bol ijs, wie kent ’m niet? We gooien de boel om en pocheren de peren in koffie, leggen ze op chocoladecake en geven er wittechocolade-misosaus bij. Dit alles met een handje spannende specerijen. Een feestelijker toetje krijg je niet!
Meer Franse kerstrecepten? Check ons ultieme Franse kerstmenu.
kleine stoofpeertjes
sterke espressokoffie
blaadjes verse laurier, bestel ze bij de groenteboer of gebruik gedroogde
basterdsuiker
fijngemalen kardemom uit de vijzel
Paar verse sinaasappelschillen
kruidnagels
suiker
zelfrijzend bakmeel
cacao
Snuf bakpoeder
Snuf zout
karnemelk
eieren
vanille-essence
boter, gesmolten
amandelpasta, hazelnootpasta, pindakaas of tahin
slagroom
witte chocolade
limoenblaadjes (diepvries, toko)
tot 1 el witte misopasta (toko)
slagroom
gembersiroop
Roze peperbessen, om te garneren
Handje gehakte pistachenootjes, om te garneren
Taartvorm Ø 20 cm
Satéprikker
Mixer
- Schil de peren en zet ze op met de koffie, 100 ml water, de suiker en de overige ingredienten. Pocheer 45 min of tot ze zacht zijn.
- Verwarm de oven tot 180°C en maak intussen de cake: meng alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een andere kom de melk, eieren, vanille-essence, gesmolten boter en amandelpasta. Meng dit door de droge mix tot een glad deeg. Vet de vorm in en giet het beslag erin. Zet de cake in het midden van de oven en bak in 45 min gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Maak de witte chocolade-misosaus: doe de slagroom in een steelpan met de witte chocolade, de limoenblaadjes en de misopasta. Laat op zacht vuur smelten en neem de pan dan van het vuur. Laat enigszins afkoelen zodat de saus indikt.
- Neem de peren uit de koffie en kook die in tot een siroop. Snij het bovenste gedeelte van de cake er evt af om hem vlak te maken. Prik de cake in met een satéprikker en schenk de koffiesiroop erover.
- Klop de slagroom met de gembersiroop net iets verder dan lobbig. Bestrijk de cake met slagroom, giet er wittechocosaus over en zet de peren erop. Garneer met rozepeperbesjes en gehakte pistachenootjes.
Receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld, styling Lisa van der Klok
Over miso
Miso is een gefermenteerd mengsel van soja- bonen, zout en vaak ook granen met een unieke, hartige smaak. in Japan heeft iedere streek zijn eigen variant. de smaak hangt af van terroir, rijping en vakmanschap. daar haalt onze ‘toko-miso’ het niet bij, maar het blijft een interessante smaakmaker. Juist ook in zoete gerechten. neem shiromiso of witte miso, die is milder. Het is overigens niet echt wit, eerder karameltoffee. en dat is precies hoe die witte chocosaus zal smaken met een lepeltje miso: naar toffee. als je het product niet kent, voeg dan eerst ½ el toe, meng goed en proef. is het niet sterk genoeg, dan kun je altijd meer toevoegen.