Recept voor speculaas van banketbakkerij Lanskroon
The best of the best!

Claudia Dunselman, eigenaresse van Lanskroon en vierde generatie banketbakker, deelt met ons haar opa's recept voor speculaas.
basterdsuiker
boter
1-1,5 ei
citroen
zout
water
tarwebloem
speculaaskruiden
koolzuur (te koop bij de Turkse toko of drogist)
Meng alle ingrediënten. Kneed goed tot je er een mooie bal van kunt maken en laat het deeg vervolgens een nacht in de koelkast rusten met een vochtige theedoek eromheen.
Rol de bal de volgende dag uit tot vingerdikte en leg op een ingevette bakplaat, in een groot stuk of vormpjes. Je kunt er eventueel nog geschaafde amandelen overheen strooien, of halve amandelen in drukken.
Bak 15 tot 20 min in een op 190oC voorverwarmde oven. De amandelen moeten wit blijven, of heel licht getint.
*Speculaaskruiden maak je zo zelf: doe 15 g kaneel, 2 g kruidnagelpoeder, 2 g nootmuskaat, 1 g witte peper, 1 g anijszaden 1 g korianderzaad in een bakje en schud door elkaar. Bewaar in een potje dat je goed kunt afsluiten.