Recept: chocoladekruidnoten met salted caramel

Vol verwachting klopt je... Mond!

Homemade pepernoten
sara_winterGetty Images

Nu al ons favoriete Sinterklaassnoep ever. Maar ook lekker voor de rest van het jaar bij de koffie na een chic diner. Mjam.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 12
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 0 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor de kruidnoten
250 g

zelfrijzend bakmeel

125 g

donkerbruine basterdsuiker

100 g

koude boter, in blokjes

50 mL

melk

2 el.

speculaaskruiden

snuf zout

200 g

melk of pure chocolade 

Voor de salted karamel
100 g

suiker

3 el.

water

zeezout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de suiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom en meng goed. Voeg daarna de blokjes boter en de melk toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en maak er balletjes van met een doorsnede van ongeveer 3 cm. Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze iets aan, zodat ze een platte onderkant krijgen. Bak de kruidnootjes in ongeveer 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Let op: oventemperaturen kunnen onderling verschillen. Het zou zomaar kunnen dat jouw oven maar 10 minuten nodig heeft. Houd je baksels dus goed in de gaten en check halverwege. Haal als ze klaar zijn de kruidnoten uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak ondertussen de karamel door de suiker met het water op een laag vuur te verwarmen. Laat het mengsel langzaam bruin worden zonder te roeren. Haal de pan als de karamel de gewenste kleur heeft van het vuur, voeg flink wat zeezout toe en roer door met een houten spatel. Leg de kruidnoten op een vork en doop ze in de nog warme, vloeibare karamel. Leg ze daarna op bakpapier om af te koelen. De karamel zal nu hard worden.

Breek de chocolade in kleine blokjes en smelt de chocolade chocolade au bain-marie. Doop de karamelkruidnoten een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op bakpapier tot ze zijn afgekoeld en de chocolade hard is geworden. Strooi eventueel nog wat zeezout over de kruidnoten als garnering.

Let op: laat de kruidnoten tussendoor goed afkoelen, liefst een nacht. Als ze nog warm zijn, kan de chocolade niet goed hard worden en zal het er weer afdruipen. Begin dus op tijd en heb wat geduld, je moeite wordt beloond!

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet